GÖÇÜKTEKİ MADEN İŞÇİLERİNİN KURTARILMASI KONUSUNDA UMUDUMUZU YİTİRMEK İSTEMİYORUZ
KAMUNUN ELİNDEKİ YERALTI KÖMÜR SAHALARINI
ÖZEL SEKTÖRE AÇMAK, TOPLU İŞ CİNAYETLERİNE DEVLET ELİYLE DAVETİYE ÇIKARMAKTIR...
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan, Türkiye Taş Kömürü Kurumu na (TTK) ait Karadon Müessese Müdürlüğü Maden Ocağı nda meydana gelen patlama sonucu 30 işçinin yeraltında, galeride mahsur kalmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.
Genel Başkan İsmail Aslan, 30 işçinin grizu patlaması sonucu meydana gelen göçükte mahsur kalmasının üzüntüsünü yaşadıklarını ve kurtarılmaları umuduyla bekleyişlerini sürdürdüklerini belirterek 'Dileğimiz, göçükteki maden emekçilerinin yerüstüne sağ-salim çıkarılmalarıdır. Umudumuzu sonuna kadar korumak istiyoruz. Çok büyük üzüntü içinde bekleyen işçilerin ailelerine de büyük direnç ve sabır diliyoruz dedi.
Aslan, göçüğün meydana geldiği Karadon Müessese Müdürlüğü ne bağlı ocakta, hizmet alımı (taşeron) yöntemiyle bir özel firmanın galeri açma ve üretime hazırlama işi yaptığını ve bu çalışmalar sırasında patlama ve göçüğün meydana geldiğini hatırlatarak 'Ne yazık ki devlet, elindeki sahalara gerek hizmet alımı gerekse rödevans yöntemiyle özel firmalar sokarak, toplu iş cinayetlerine adeta davetiye çıkartıyor.
TTK sahaları Türkiye nin grizu açısından en riskli sahalarından birisidir. Bu sahayı en iyi bilen TTK yöneticileri, mühendisleri ve işçileridir. Bu sahada dışarıdan bir firmaya kömür üretimi hazırlığı için tünel/galeri açtırıyorsunuz. Bu sahalarda küçük bir dikkatsizlik, ihmal, önlemsizlik büyük facialara yol açabiliyor. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin bütün gereklerini yerine getirmeye çalışan, saha konusunda deneyimli, birikimli kamu işletmesinin üretimi sırasında bile patlama ve göçükler meydana gelebiliyor. Tek amacı kar olan ve saha konusunda kamunun birikim ve deneyimine sahip olmayan özel firmalara, bu sahalarda iş yaptırmaya kalkarsanız toplu ölümlü iş kazalarına davetiye çıkartmış olursunuz. Kaldı ki, burada sendikal örgütlenme de yok. Sendika yeraltı kömür ocaklarında ve bu ocakları üretime hazırlama sürecinde iş sağlığı ve güvenliği açısından yerinde ve sürekli denetim demek.
Bizce, bugün TTK Karadon Bölgesi nde 30 emekçinin yeraltında kurtarılmaya bekledikleri kazanın temelinde yatan neden de budur. Ne yazık ki, devletin iki kömür üreticisi kurumu olan TTK ve TKİ nin sahaları rödevans ve taşeron uygulamaları nedeniyle köstebek yuvalarına dönmüştür. Bu sahalarda her türlü üretim hazırlığını ve üretimi TTK ve TKİ kendisi kendi personeli, kendi araçları ile yapmalıdır. Umuyoruz ki, bu son kaza bir ders olur. Yeraltı kömür ocaklarının devletin kendi eliyle üretime hazırlama ve üretim yapmasının gereği anlaşılır. Kamunun elindeki yeraltı kömür işletmelerinin sahalarını özel sektöre hangi yöntemle olursa olsun açmak, toplu iş cinayetlerine devlet eliyle davetiye çıkarmaktır
Aslan, bütün dilek ve dualarının göçük altında kalan maden emekçilerinin sağ-salim çıkarılmaları doğrultusunda olduğunu belirterek 'Madencilerin ailelerine ve bütün madenci camiasına sabır ve metanet diliyorum. Umutlarımız tükenmesin dedi.
İSMAİL ASLAN
TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL BAŞKANI