Sendikamız Soma Şubesi 3. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Sendikamız Soma Şubesi 3. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız Soma Şubesi 3. Olağan Genel Kurulu 26 Ekim 2022 Çarşamba günü gerçekleşti.
Dört yıllık başkanlık görevine Ali Uzun seçildi.

Kongreye, sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Başkan yardımcısı Şeref Zeyrek, Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın ve delegeler katıldı.

Ali Uzun başkanlığındaki yönetime ise şu isimler seçildi: Şube Başkan Vekili Fatih Çalışkan, Şube Sekreteri Namık Kemal Erbil, Şube Mali Sekreteri Harun Reşit Yılmaz, Şube Teşkilat Sekreteri Aydın Parlak.

Genel Başkanımız Nurettin Akçul yaptığı konuşmada 'Demokratik bir seçim mücadelesi oldu. Adeta bir şölen havasında bir seçim yaşandı. Burada olan ve olmayan, bana göre bu seçimde herkes kazandı, maden işçisi kazandı.
Önümüzdeki günlerde taşeron çalışanların kadroya geçirilmesi gündeme geldi. Temenni ediyorum bir an önce meclisten geçer. Taşeron adı altında çalışan arkadaşlarımız da güvence almış olur.

Fiili hizmet zammı ile ilgili olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu işin peşini asla bırakmayacağız. Kısmi bir özelleştirme sürecinden geçtik. Şevket Şahin'in öncülüğünde gerçekten hep birlikte örnek bir mücadele verdiniz. Biz de Ankara'da müzakereler yaptık. Başarıyla sonuçlandı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın da verdiği desteği unutmuyoruz. Emeği olan herkese teşekkür ediyoruz' dedi.

Sendikamız Soma Şube Başkanı seçilen Ali Uzun ise Bartın Amasra kazasında vefat eden maden şehitlerine Allah'tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında 'Sözlerime başlamadan önce; 14 Ekim Cuma günü, Amasra'daki maden kazasında vefat eden, maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum, yaralı olarak kurtulan arkadaşlarımıza da acil şifalar dilerim. Soma, alın terinin karşılığını almak, ekmeğini kömürden çıkarmak, bu topraklarda kök salmak için, vatanın dört bir yanından gelene kucak açmış, emeğin başkenti olmuştur. Yüzyıllardır bir avuç kömür için bir ömür verenleri, tüm Maden Şehitlerimizi, rahmet ve minnetle yad ediyorum. Yarım asrı aşan, sendikal ve örgütsel tarihimizin, emek mücadelesinin emanetleri, 3. Olağan Genel Kurulu'muzu oluşturan biz delegelere mirastır. Bizler bu mirası gelecek nesillere aktaracağız, Her bir delege kardeşime, emeğin onuru ve hak mücadelesine katılıp, örgütsel birlikteliğimize güç katacak olmasından dolayı, teşekkür ediyorum. Şubemizin son genel kurulundan bu yana; dünyamız ve ülkemiz, salgınlar, savaşlar ve ekonomik sıkıntılardan geçti, bunların her birinin hayati tehlikeleri, yanı başımızda durmakta, endişe ve etkileri devam etmektedir. Pandemi ile birlikte, faiz-enflasyon sarmalında, iyice kırılganlaşan ülke ekonomisi, yüksek kur altında ezilmektedir. Ülkemizdeki, gıda ve mal fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları, ödediğimiz vergi oranlarının yüksek olması, biz işçileri, derinden etkilemeye devam etmektedir. Bundan beş sene önce, bir maaşımız ile 8 ton kömür alırken şimdi bu oran 2 tona kadar düşmüştür. Emeğimizin karşılığını hak ettiğimiz ölçüde alamıyoruz. Gerçek piyasa şartlarını yansıtmayan, Enflasyon oranlarını, vergi dilimleri düzenlemesi ile aşabileceğimize, bu haklı mücadeleyi kazanacağımıza inanıyorum.
Öte yandan, yer altı madenciliği kadar, yer üstü madenciliğinin de, yavaş yavaş öldüren, hayati tehlikeleri olan, gaz ve tozun yanı sıra, iş makineleri kazaları gibi tehlikelerin olabildiği, ağır ve çok tehlikeli iş kolunda bulunması, bu konuda acil adım atılıp, fırsat eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Kömürün ve kömürden elde edilen enerjinin önemi, Rusya-Ukrayna savaşından sonra daha da artmıştır. Kur karşısında avantajlı olan kömürün, ham madde olarak Avrupa Ülkelerine ihraç edilmesi, Ülkemizde de, termik santrallerinin sayısının artmasından dolayı, kömür daha fazla değer kazanmıştır. Küresel ısınmaya yönelik, alınan önlemlerden bizi ilgilendiren, ülkelerin katı yakıttan üretilen enerjiyi, gelecekte terk etme taahhütleri, gelecek yıllarda daha sağlam zemine oturtulmalı, ülkemizin kömür rezervinin ekonomimize, ve enerji ihtiyacımıza yönelik katkıları, politikacılar, karar alıcılar, ve akademisyenler tarafından, kapsamlıca atılacak adımlarla, hep birlikte bir plan çerçevesinde değerlendirilmelidir.
Özellikle, Soma'mızda çıkarılan kömürün, Ülkemizin en hayati damarlarından biri olduğu, ilerleyen yıllarda daha net anlaşılacaktır. Açık ocak işletmeciliğinin, kamunun eliyle yapılması, hem ekonomik, hem de iş sağlığı ve iş güvenliği açısından gereklidir. Bunun için de mücadele edileceğine şüphe yoktur. Yaklaşık 45 gün süren, Eğnez açıkocağın ölleştirilmesine karşı yapılan eylemde,tek yürek olduğumuzu ispatladık. Başta Türk-İş başkanı, Sayın Ergün ATALAY'a, sendikamız Genel Başkanı Sayın Nurettin AKÇUL'a,Yönetim Kuruluna, Tüm işçi arkadaşlarıma, Siyasi Parti temsilcilerine, sivil toplum örgütlerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.
Değerli delege arkadaşlarım, Kıymetli misafirler Sendikal hak mücadelesinde, mevcudu korumak daha fazlasını kazanmak ile olmuştur. Gelecek dönemde, bu hususta önümüze çıkabilecek, hak mahrumiyetlerinin önüne geçmek adına, en başta, önümüzde olan toplu iş sözleşmesinde, hak kazanımlarının ısrarcısı olacağız. Verimimizi arttıracak, işverence atılması gereken adımların,iş sahasını işletmenin,makine parkının yenilenmesinin ısrarcısı olup, her zamanki gibi ekmeğimizi başımızın üstünde tutacağız. Duygu dünyamızı alt-üst eden, özelleştirme kaygısıyla baş etmek adına, 'Hiç olmayacakmış gibi umutlu, her an olabilirmiş gibi hazır' olmamız gerekmektedir.
Madencinin gururunu ve onurunu yüceltmek, umudunu beslemek için, sosyal projeler üreteceğiz. Görevi devraldığımız andan itibaren, odak noktamız, genel seçimler öncesi yapılacak olan toplu iş sözleşmesinden, en iyi kazanımlarla çıkmak olacaktır. Kurumumuzda, taşeron olarak çalışan işçi kardeşlerimizin,kadroya alınması gündemimiz olacak ve eksiksiz katılımlarının takipçisi olacağız.'Emeğin Başkenti Soma' sloganıyla,maden emekçisinin, hak ettiği onurunu ve gururunu yüceltmek adına, Maden-İş şubeleri, sivil toplum örgütleri kısacası hep birlikte yeni projeler üreteceğiz. Yaklaşık bir buçuk yıl devam eden seçim sürecinden sonra, nihayet sona ulaştık. Bu süreçte, benimle birlikte bu zorlu yolu yürüyüp, delege seçilen arkadaşlarıma, huzurunuzda teşekkür eder, bizleri bu göreve getiren işçi arkadaşlarıma, minnetlerimi sunarım. Aynı zamanda, bu zorlu süreçte, bizim kahrımızı ve nazımızı çeken, sendika personeline de buradan teşekkür ederim. Delege seçimlerinde diğer grup adaylarına, bu süreçte verdikleri mücadele için teşekkürlerimi sunarım. Bundan sonra, ayrılık değil birlik zamanı, birlikte olursak, başaramayacağımız ve üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Sendikamızı, hep birlikte yüceltip yönetmeyi, tüm arkadaşlarımdan bekliyorum. Yeni dönemde dinamik, istikrarlı, kararlı ve en önemlisi umutla mücadele edeceğiz. Konuşmamı bitirirken hepinize kazasız belasız çalışmalar diliyorum. Olağan Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını dilerim' dedi.