YÖNETİM KURULU SOMA KÖMÜRLERİ AÇIKLAMASI
HABER / DUYURU

YÖNETİM KURULU SOMA KÖMÜRLERİ AÇIKLAMASI

Türkiye Maden İş Sendikası -

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Açıklaması

SOMA KÖMÜRLERİNDE ÇALIŞAN MADEN EMEKÇİLERİ, İŞSİZLİK VE ÖLÜMLE YÜZYÜZE ÇALIŞMA ARASINDA TERCİH YAPMAYA ZORLANAMAZ.

SENDİKA OLARAK OCAKLARIN İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TAM OLARAK GÜVENLİ HALE GETİRİLDİKTEN SONRA ÜRETİME AÇILMALARININ TAKİPÇİSİYİZ. BU KONUDA İKİ BAKANLIĞA YAZILI VE YÜZYÜZE BAŞVURULARIMIZ OLDU.

OCAKLARIN TAM OLARAK GÜVENLİ HALE GETİRİLMESİNİ SAĞLAYACAK İŞVEREN, İŞ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANDIĞININ GÜVENCESİNİ VERECEK OLAN DA DEVLETİN DENETİM ORGANLARIDIR.



Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu örgütlü olduğu ve Soma Kömürleri AŞ'ye bağlı 301 maden emekçisinin şehit olduğu Eynez ocağının yanı sıra yine aynı şirkete bağlı olan facianın ardından denetime alınan Atabacası ve Işıklar ocaklarının yeniden üretime açılması ve işçilerin iş başı yapması konusunda bir açıklama yaptı.

Yönetim Kurulu'nun açıklaması şöyledir:

Bilindiği gibi, yüzyılın faciasının meydana geldiği ve 301 canımızı, emekçimizi şehit verdiğimiz facianın ardından, facianın meydanı geldiği Eynez Ocağı'nın yanı sıra, aynı şirkete bağlı Işıklar ve Atabacası ocakları da iş güvenliği açısından denetime alınmış; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (MİGEM) müfettişleri/uzmanları tarafından iş güvenliği eksikleri tespit edilmiş; işveren tarafından bu eksiklerin giderilmesi çalışmaları yapılmaya başlanmıştır.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak çeşitli basın organlarında 'Ocaklarda yetkili kurumların tespit ettiği iş güvenliği önlemlerinin tamamlandığı ve üretime hazır hale geldiği' haberlerinin çıkması üzerine, ocaklarda denetimleri yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (MİGEM) ile Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı'na yazılı olarak başvuruda bulunduk. Bu başvurularda 'Soma Kömürleri AŞ'ye bağlı ve denetimde olan ocakların, denetimleri tamamlanmış ve bu denetimlerde saptanan iş güvenliği eksikleri işveren tarafından giderilmiş ve ocaklar tam olarak güvenli çalışma ortamına kavuşturulmuş ise bu ocakların üretime açılması, iş bekleyen binlerce maden işçisinin işbaşı yapmasının ekonomik ve sosyal gerekliliğini' belirttik. Yönetim Kurulu üyelerimiz yazılı başvuruların yanı sıra randevu alarak yetkililer ile yüzyüze de görüşmüş, aynı talebi iletmişlerdir. Bakanlık yetkilileri belirlenen iş güvenliği önlemlerinin işveren tarafından giderildiğinin tespitinin ardından ocakların üretime açılması için prosedürün işletileceğini, bu konudaki denetim/tespit/raporlama çalışmalarının sürdüğünü belirtmişlerdir. Bilindiği gibi, bu arada bu işletmede çalışan maden emekçileri, Soma'da işbaşı yapmak isteklerini dile getiren demokratik eylemler yapmaya başlamışlardır.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak, ocakların üretime açılması ve üyemiz maden emekçilerinin iş başı yapmaları bizim de en temel talebimizdir. Bunun takipçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Ancak, şu noktanın altını net olarak çizmek istiyoruz: Maden emekçileri işsizlik ile ölümle yüzyüze çalışma arasında tercih yapmaya asla zorlanmamalıdır. Yani, işsizlik korkusu ve baskısı ocakların iş güvenliği açısından tam olarak güvenli hale getirilmeden üretime açılmasına asla ve asla yol açmamalıdır. Ocaklarda çalışma ortamının insan sağlığını ve hayatını hiçbir tehlikeye/riske maruz bırakmayacak biçimde tam olarak sağlandığı güvencesini denetimden sorumlu iki bakanlık verecektir. Biz, sendika olarak bu sürecin takipçisi olduk ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.