YER ALTI KÖMÜR OCAKLARI İÇİN KÖMÜR İTHALATINDAN KESİNTİLERLE FON OLUŞTURULSUN
HABER / DUYURU

YER ALTI KÖMÜR OCAKLARI İÇİN KÖMÜR İTHALATINDAN KESİNTİLERLE FON OLUŞTURULSUN

Türkiye Maden İş Sendikası -

TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL BAŞKANI NURETTİN AKÇUL

- HEM İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN, HEM DE SOSYAL OLARAK FELAKET KAPIDA. YER ALTI KÖMÜR İŞLETMELERİ İÇİN ACİL ÖNLEM ALINMALI-hellip;

-YER ALTI KÖMÜR OCAKLARI İÇİN KÖMÜR İTHALATINDAN KESİNTİLERLE FON OLUŞTURULSUN

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, torba yasanın ardından özel sektör yer altı kömür ocakları sahiplerinin üretimi durdurmaları ve işçi çıkarmaları nedeniyle binlerce yer altı kömür işçisinin işsiz kaldığını ve bu sayının her geçen gün arttığını belirterek ' Hükümet zaman geçirmeden önlemleri hayata geçirmeli. Sendikamızın örgütlü olduğu iki işyerinde de işçiler işten çıkartıldı. Her gün yeni bir işten çıkarma veya üretimi durdurma yaşanıyor. Bu durum hem işsizliğin sosyal sonuçları, hem de üretim yapılmayan ocaklardaki iş güvenliği açısından felakete davetiye çıkartıyor' dedi.

Genel Başkan Akçul Türkiye'nin 2012 yılında 4.6 2013 yılında yine 4.5 milyar dolara yakın kömür ithalatına kaynak aktardığını belirterek ' Bu gidişle zaten kömür ithalatı doğalgaz ithalatını yakalayacak neredeyse. Doğalgaz hep konuşuluyor da, her nedense ithal kömür hiç konuşulmuyor. Yerli kömür üretiminin artırılması, enerjide ithalata bağımlılığın azaltılması konuşuluyor ama yer altı kömür ocakları torba yasadan sonra peş peşe kapanıyor.

Torba yasa ile maden emekçilerine önemli haklar getirilmiştir ama olası sonuçları için önlem alınmayarak birçok küçük ve orta ölçekli yer altı maden işletmesinin kapanmasına yol açılmıştır. Zaten sonuç ortadadır.Hükümet seyirci kalmamalıdır. Çünkü, acil önlemler devreye sokulup bu ocaklar yeniden üretime geçmezse hem sosyal , hem iş kazaları, hem de enerji kaynağı arzı bakımından felaket, kapıdadır. Çünkü, yer altı kömür ocakları yaşayan organizmalardır. Bu ocakların her noktasının canlı tutulması gerekmektedir. Bu ocaklarda üretim yapılmadığı sürece, iş güvenliği açısından riskin artması söz konusudur.

Zaten, kapatılan kömür ocaklarının yeniden üretime alınması iş güvenliği riskleriyle birlikte yeniden yatırımlar da gerektirir. Yani, bu ocakların üretim yapmadığı her gün, hem ülkemiz enerjisi, hem ekonomisi ve daha da önemlisi güvenli iş ortamları açısından çok büyük kayıptır. İşsiz kalan ve kalacak binlerce yer altı kömür işçisinin yaratacağı sosyal sonuçları da ayrıca belirtmek gerekir. Hükümet, hemen önlemleri devreye sokmalıdır:

-Öncelikle büyük karlar edilen ve cari açığın nedenlerinden birisi olan kömür ithalatından ' yerli kaynağı teşvik kesintisi ' yapılarak yer altı kömür ocakları için fon oluşturulmalı, bu fondan torba yasa ile sıkıntı yaşayan yer altı kömür ocaklarına kaynak aktarılmalıdır.

-Ayrıca, bu işletmelerin sosyal güvenlik ödemelerine de kolaylık getirilmelidir.

- Bu işletmelerin ürettikleri kömürlere hem pazar olması, hem de yerli kömürün değerlendirilmesi açısından termik santrallerde kullanımı devlet desteği/fonuyla teşvik edilmelidir.

Bu önlemler zaman geçirilmeden bir yasal düzenleme ile yapılmalıdır. Eğer, idari olarak yapılabilecekler varsa, bunlara öncelik verilerek, zaman kaybı yaşanmamalıdır. Her geçen gün, geriye dönüşün ve telafinin sosyal, ekonomik ve iş güvenliği açısından faturasının büyümesine yol açmaktadır' dedi.