Yatağan Şubemizin 12. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
Sendikamız Yatağan ve Havalisi Şubesi'nin 12. Olağan Genel Kurulu, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. Sosyal Site Sinema Salonu'nda yapıldı. Kurulda mevcut şube başkanımız Osman İlhan , başkanlık görevine 4 yıllığına tekrar seçildi.
Kurula, sendikamız Genel Sekreteri Tamer Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel TİS ve Mevzuat Sekreteri H.Hüseyin Gürbüz, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Burak Erbay ve Suat Özcan, İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, , siyasi partilerin temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Bereket Enerji temsilcileri, muhtarlar, delegeler, işçiler ve görevliler katıldı.
Divan Başkanlığını Genel Sekreterimiz Tamer Küçükgencer'in yaptığı genel kurulda, Şube Başkanı Osman İlhan, Şube Başkan Vekili Barış Türkmen, Şube Sekreteri Onur Kavak, Şube Mali Sekreteri Kubilay Görgen ve Şube Teşkilat Sekreteri Savaş Bıçak oldu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Osman İlhan, yaptığı konuşmada şunları söyledi;
'Bu topraklar medeniyetin doğduğu topraklardır. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmışlardır. Bu topraklar aynı zamanda medeniyetin harcına madenin katıldığı topraklardır. Telefonlar, televizyonlar, beyaz eşyalar, arabalar… Kullandığımız her üründe madenler tarihten süzülmüş bir zenginlik olarak bulunmaktadır. Tuzun da maden olduğunu düşünürsek, madensiz bir yaşamın düşünülemeyeceği açık değil mi? Madencilik yok, medeniyet yok. Madencilik biter, yüksek teknoloji biter.
Değerli konuklar; Nasıl ki Maden binlerce yılda demlenerek değerleniyorsa, işçilerin ekmek ve demokrasi mücadelesi de uzun bir tarihten süzülerek demlenmiş, eşit, özgür ve adaletli bir yaşamın ana motoru olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne bu topraklar; madencilerin örgütlenme, sendika kurma, hak arama mücadelelerini yaşamıştır. Sendikamız da bu şanlı tarihin, bu emeklerle mücadelelerle yoğurulmuş birikimin bir parçasıdır. Kendi adıma tarihten süzülen, güncel mücadelelerle beslenen bu sendikal örgütlüğün bir emekçisi ve temsilcisi olduğum için gurur duyuyorum.
Değerli konuklar; Günümüz teknolojisi bize planlı programlı, işçi sağlığını temel alan, doğayı korumayı görev edinmiş bir madenciliği hayata geçirmek için önemli imkânlar sunuyor. Plan ve program önemlidir: Zaten Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de 1935 yılında TBMM'nin açılış nutkunda madencilikle ilgili şu cümleyi kurar: 'Madenlerin planlı şekilde hemen işletmeye alınması lazımdır. Elde bulunan madenler için bir plan yapılmalıdır.' Plan ve program kadar işçi sağlığı da önemlidir. Sendikalı olmak, işçi sağlığının teminatıdır.'
'Sendika işçilerin çalışma koşulları hakkında sözlerini üretebildikleri, bu koşulları değiştirmek için mücadele verebilecekleri bir alandır. Madende çalışırken işçilerin birbirinden helallik istedikleri meslekten bahsediyoruz. İşçi sağlığı madenciliğin kırmızıçizgisi oldukça, madencilik gelişecektir. Bu vesileyle, bugüne kadar iş kazalarında yitirdiğimiz maden, enerji ve diğer iş kollarımızdaki işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Gelelim çevre meselesine. Maden doğanın karşıtı değil parçasıdır. Mesele doğanın bir parçasıyla üretim yaparken diğer parçasını gözden çıkarmamaktır. Sağlıklı yaşanabilir bir çevre, maden zenginliğimizi yaşama kazandırmanın da bir anahtarıdır. Türkiye madenciliği bu konuda mesafe almıştır. Alacak mesafe olduğunu da kabul ediyoruz. Sendikal yaşam çevreyi koruyan bir madencilik için de önemli imkânlar sunuyor. Çünkü sendikal mücadele basit bir ücret mücadelesi değil; Planlı-programlı, işçi sağlığını temel alan, çevreyi koruyan bir madenciliğe sahip çıkma mücadelesidir.'
'Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi olarak; Sürdürülebilir, akılcı, toplumun tüm kesimleriyle barışık bir sendika anlayışıyla yürüyeceğiz. Doğaya, insana, yaşama ve emeğe saygı en önemli hazinemiz, yol göstericimiz olacak. Hep birlikte bu en zor zamanları aşacak, emek mücadelesinde yine hep beraber emeğin ve insanın yanında olacağız. Bu uzun yürüyüşte, bütün maden işçisi arkadaşlarımızı sendikamıza üye olmaya davet ediyoruz. Kongremize katılan tüm emek dostlarına maden işçileri adına tekrar, tekrar teşekkür ediyoruz.'
Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, ise, 'Yatağan Belediyesi olarak daha önce Haşmet Başkanımızın yaptığı gibi her zaman enerji ve maden işçisinin yanındayız. İşçilerimiz Türk-İş'e bağlı Belediye İş sendikası üyesidir. Aynı sendikalarla devam ediyoruz. İşçilerimize hak ettikleri ücreti veriyoruz. Ben bu genel kurulun hayırlı olmasını diliyor, herkese saygılarımı sunuyorum' dedi.
Daha sonra,Genel sekreterimiz Tamer Küçükgençay, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Burak Erbay ve Suat Özcan, İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz kısa birer konuşma yaparak kurulun hayırlı olması temennisinde bulundular.