TKİ GENEL MÜDÜRÜ AKTAŞ'TAN SOMA ZİYARETİ
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürü Mustafa Aktaş, TKİ Genel Müdür Yardımcıları Muammer Bulut ve Mustafa Özdingiş, Pazarlama ve Satış Dairesi Başkanı Süleyman Karakoç, İşletme Dairesi Başkanı Ali Sağır, Jeolojik Etüd ve Arama Dairesi Başkanı Yüksel Akın ve Eğitim Dairesi Başkanı Ergülü Kurt ile birlikte Soma'yı ziyaret etti.
Soma'da TKİ'ye bağlı ELİ tesislerinde incelemelerde bulunan Aktaş, özel sektör kömür işletmelerinden de Soma Kömürleri AŞ ile Demir Export'u ziyaret etti. Aktaş başkanlığındaki heyete sendikamızdan Genel Sekreter Vedat Ünal, Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız ve Soma Şube Başkan Tamer Küçükgençay ve şube yönetim kurulu eşlik etti.
İşyerlerini gezerek, incelemelerde bulunan Genel Müdür Aktaş, yaptığı konuşmada TKİ'nin kalbinin Soma?da attığını belirterek Soma'da özel-kamu işbirliği ile çok güzel işlere imza atılıyor dedi.
Aktaş, TKİ'nin geçen yıl itibariyle 3 milyar lira ciro yaptığını anlatarak, Bu 3 milyar cironun 1 milyarı kardır. Bunun üçte birini Soma Havzası?ndan kazanmış durumdayız diye konuştu.
Aktaş, toplamda havzada her yıl 15,5 milyon ton kömür üretiminin gerçekleştiğini dile getirerek, Biz bu kömür üretimini inşallah çok kısa zaman içerisinde kademeli olarak öncelikle 3 yıl içerisinde 20 milyon tonun üzerine çıkarmayı düşünüyoruz. Orta vadede de 35-40 milyon tonlu rakamlara ulaştırmayı hedefliyoruz ifadesini kullandı.
Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü'ne çok kısa bir süre içerisinde 272 kamu işçisi alınacağını da müjdeleyen Aktaş, 272 kişiden 13'ünün mühendis 259'unun da işçi olacağını ifade etti.
Kamuda 3 Nisan'da ilk oturumu yapılacak olan toplu iş sözleşmesine ilk defa genel müdür olarak katılacağını belirten Aktaş, Sendikacı arkadaşlarımız talep ve istekleri gerek Soma'da gerekse Ankara'da sürekli olarak dile getiriyorlar. Sabah akşam bizlere gelerek işçilerin sorunlarını ve taleplerini aktarıyorlar dedi.
Genel Müdür Aktaş'tan sonra bir konuşma yapan Genel Sekreter Vedat Ünal, Aktaş'a Soma'ya sık sık gelmesinden dolayı teşekkür etti. Ünal Genel Müdürümüzün göreve geldiği günden bu yana,15 ay gibi kısa bir zamanda Somamızı 3. kez ziyaret ettiği için kendisine teşekkür ediyoruz dedikten sonra konuşmasına şöyle devam etti: Toplu iş sözleşmelerimiz başladı, 3 Nisan'da ilk oturumu yapacağız. Sizlerin huzurunda TKİ Genel Müdürümüzden destek istiyorum. Bizlerin çalışanlar olarak sorunlarımız belli. Sizden gelen taleplerle taslağımızı hazırladık. Taslağın içerisinde en büyük sorun olarak taban, tavan ayarlaması yani skala talebimiz var. Aynı işi yapanlar arasındaki ücret uçurumunun kapanması gerekiyor. Bu olay iş barışı yönünden de çok önemli.
Vedat Ünal, ELİ için istedikleri yatırım taleplerine değinerek, Bunların başında kamyon alımı gelmektedir. İnşallah bunu da Genel Müdürümüzün desteği ile çözeriz. ELİ çok önemli bir konumda sadece açık ocak üretimi ile değil kontrol ettiği yeraltı ocaklarıyla birlikte 14 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu istihdamı sağlarken TKİ'mizin bizlere bakış açısı çok önemli. İş yerlerimizin düzenli olmasında, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde, işçilerimizin haklarının geliştirilmesinde devamlı desteklerine ihtiyacımız var dedi.
Genel Sekreter Vedat Ünal'dan sonra Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay konuşma yaptı. Küçükgençay, toplu iş sözleşmesi sürecinde TKİ Genel Müdürlüğü'nden destek beklediklerini belirterek, özellikle düşük olan taban ücretlerinin yukarı çekilmesi konusunda ısrarlı olduklarını belirtti. Küçükgençay 14 bin kişiye istihdam sağlayan ELİ için yatırım talebinde bulunduklarını da belirterek, Genel Müdür Aktaş'ın bu konuda destek sözü verdiğini söyledi.
Kamunun yanı sıra özel sektörde de örgütlü olduklarına değinen Tamer Küçükgençay özellikle İmbat ve Soma Kömürleri'nin ciddi kömür üreten şirketler olduğuna dikkati çekti. İmbat ve Soma Kömürleri'nde 9 bin maden işçisi için yapılan toplu iş sözleşmesinde yüzde 16 zam alındığını ifade ederek Maden işçiliği dünyanın en zor işi, aldığımız bu haklar geliştirilmeye devam edecektir dedi.
Küçükgençay sözlerini şöyle tamamladı: Maden işçilerinin hayatlarını hiçe sayıp ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade ederek yeraltı emeklilik yaşının tekrar makul bir seviyeye düşürülmesi ile ilgili sendika olarak genel müdürümüzden destek istedik, kendiside yeraltında çalışan birisi olarak genel müdürümüzün de bu durumun çözülmesi yönünde elinden geleni yapacağına eminiz.
29 ve 30 Mart tarihlerinde yapılan inceleme gezilerinde Deniş Açık Ocak, Sarıkaya Açık Ocak, Ata Bacası, Soma Kömürleri AŞ Işıklar yeraltı galerileri ve Demir Export ziyaret edildi.