SOMA'DA MADEN FACİASINDAN SONRA SOSYAL FACİA
SOMA KÖMÜRLERİ'NDE İŞÇİ KIYIMI: 2850 MADEN İŞÇİSİ İŞTEN ÇIKARTILDI
TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL BAŞKANI NURETTİN AKÇUL:
HÜKÜMET SORUMLULUKLARINI DERHAL YERİNE GETİRMELİ VE SOMA'DA İKİNCİ BİR FACİAYA İZİN VERMEMELİDİR
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul'un konuyla ilgili açıklaması şöyledir:
'13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği sendikamızın örgütlü olduğu Soma Kömürleri A.Ş'de işveren, dün akşam itibariyle Eynez Ocağından 2.250 işçi, Atabacası'nda da 600 işçi olmak üzere toplam 2850 maden emekçisini işten çıkardı. Bu toplu işçi kıyımı, maden faciasının ardından Soma'da adeta bir sosyal facia oldu.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak hükümetin, hem işçilerin mağduriyetini gidermek,hem de bu sosyal facianın önüne geçmek için aşağıda ana başlıklarıyla sıraladığımız önlemleri ivedilikle alması gerektiğini belirtiyoruz:
-TKİ OCAKLARI KENDİSİ İŞLETSİN: Soma Kömürleri'nin işlettiği ocakların asıl sahibi konumundaki TKİ ( Türkiye Kömür İşletmeleri) üç ocaktan işletmeye elverişli gördüklerini, iş güvenliğini tam ve eksiksiz olarak sağladıktan sonra kendisi işletmeye açmalı, işten çıkartılan işçileri bu ocaklarda istihdam etmelidir. Zaten, alt işveren ilişkisi nedeniyle, TKİ asıl işveren olarak bu ocaklar ve ocaklarda çalışan işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir.
-İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLER BAŞTA TKİ OLMAK ÜZERE KAMU KURULUŞLARINDA İSTİHDAM EDİLMELİDİR: Eğer, TKİ ve Enerji Bakanlığı, bu ocakları işletilemez nitelikte buluyorsa; işten çıkartılan ( v e çıkartılacak) bütün Soma Kömürleri A.Ş işçilerini TKİ'nin işyerleri diğer kamu maden işletmeleri öncelikli olmak üzere kamu işyerlerinde istihdamını zaman geçirmeden sağlamalıdır.
-İŞÇİLERİN MADDİ MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİDİR: İşçilerin kıdem ve ihbar alacaklarının ödenmesinde Soma Kömürleri A.Ş işvereninin mal ve gelirleri üzerindeki tedbir kararı nedeniyle sorun yaşanacaktır. Sendika olarak, ihbar ve kıdem tazminatı konusunda da asıl işveren olarak TKİ'nin, dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sorumlu olduğu inancındayız. Bu çerçevede ihbar ve kıdem tazminatlarının ödemesinin TKİ ( ve dolayısıylaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ) tarafından yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Zaman geçirilmeden, yasal makul süre içinde bu ödemlerin işçilerin maddi mağduriyetlerini gidermek için yapılması gerektiği düşüncesindeyiz.
-İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLERİN BORÇLARI ERTELENSİN: Soma Kömürleri'nde işten çıkartılan işçilerin borçlarının ödemeleri uzun vadeli biçimde ertelenmelidir.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak işten çıkartılan sendikamız üyesi işçilerin hak ve hukukunu korumakta, yukarıda birkaçını sıraladığımız hakları olan taleplerin karşılanması konusunda, her düzeyde girişim yapıyoruz. Bu taleplerin yerine getirilmesi için mücadele etmeye ve sonuç almaya kararlıyız.
Hükümeti, maden faciasının ardından sosyal bir facia yaşanan Soma Kömürleri'nde yukarıda belirttiğimiz yasal ve sosyal yükümlülükleri çerçevesinde sorumlu kuruluş ve Bakanlıkları harekete geçirmeye çağırıyoruz. '