SENDİKAMIZDAN 5510 SAYILI YASADA DEĞİŞİKLİK TALEBİ
HABER / DUYURU

SENDİKAMIZDAN 5510 SAYILI YASADA DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Türkiye Maden İş Sendikası -

Dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçilerinin emeklilik koşulları kolaylaştırılmalı.

Sendikamız, 2006 yılında maden işçilerinin emeklilik koşullarının ağırlaştırıldığını, dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçilerinin mağdur edildiklerini, bu nedenle madencilik sektörünün sürekli istihdam kapasitesini artırmasına karşın işletmelerin ihtiyacını karşılayacak yeterli ve nitelikli işgücünü bulamadıklarını belirterek Maden işçilerinin emekliliğini kolaylaştırılmasını öngören bir yasa değişikliği önerisi hazırlayarak ilgili bakanlıklara iletti. Sendikamız ayrıca, sektördeki meslek odaları, üniversitelerin ilgili bölümleri, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla da bu değişiklik önerisini paylaşarak yasa tasarısı haline gelmesi için destek vermelerini, girişimde bulunmaların istedi.

Sendikamızın 5510 sayılı yasada değişiklik öngören yasa değişikliği önerisi ve gerekçeleri şöyle:

GENEL GEREKÇE
Ülkemiz madencilik sektöründe, kamu kesiminin küçülmesine/daralmasına karşın özel sektörün yoğun girişim ve yatırımlarıyla son yıllarda önemli bir istihdam kapasitesi yaratılmıştır. Ancak, maden işyerlerinin ve özellikle yer altı işlerinin, meslek hastalıkları ve iş kazaları ve özellikle toplu ölümlü iş kazaları açısından yüksek risk taşımalarına, bu işyerlerinde çalışan işçilerin aktif çalışma hayatının sona ermesinin ardından, çalışma koşullarına bağlı olarak ortalama yaşam sürelerinin diğer sektörlerde çalışanlara oranla daha kısa olmasına karşın, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yapılan düzenlemeler ile 01.10.2008 tarihinden itibaren bu işyerlerinde çalışan işçilerin yaşlılık aylığını hak etme koşulları ağırlaştırılması; sektörde yaratılan istihdam arzını karşılayacak işgücü talebinin oluşmasını engellemektedir.

Maden sektörünün ihtiyaç duyduğu iş gücünün karşılanmasında yaşanan bu olumsuz durum, sektöründe amaçlanan üretim seviyesine ulaşılmasına imkan vermemektedir. Önemli miktarlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Yapılan düzenleme ile maden işyerlerinde, özellikle yer altı işlerinde çalışmayı özendirerek, ülkemizin ihracata bağımlı olmayan iki sektöründen biri konumundaki madencilik sektörünün, iş gücü ihtiyaçlarının karşılanarak olası ekonomik kayıpların önlenmesi, sektörün yarattığı istihdam alanlarının uygun ve yeterli şekilde kullanılarak işsizlik sorunun giderilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Maden işyerlerinde, özellikle yer altı işlerinde çalışmayı özendirerek, bu sektörde duyulan iş gücü ihtiyacının karşılanmasına imkan sağlamak için; 4857 sayılı İş Kanununda çalışılmış gibi kabul edilen süreler içinde fiili hizmet süresi zammı hesaplanması, maden işyerlerinin yerüstü çalışanlarına da fiili hizmet süresi zammı verilmesi ve yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli çalışan işçilerin fiili hizmet süresi zamanın 180 günden 240 güne yükseltmesi amaçlanmıştır.

Madde 2- Kanunun yürürlüğe gireceği tarih düzenlenmiştir.

Madde 3- Kanunu yürütecek yetkili makam belirlenmiştir.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI
Madde 1-31. 05.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 40'ıncı Maddesinin birinci fıkrasındaki fiilen ibaresi çıkartılmış, ikinci fıkrasının (10) numaralı bendindeki 180 ibaresi 240 olarak değiştirilmiş ve aşağıdaki (19) uncu bende ilave edilmiştir. 19- Maden işyerlerinde yerüstünde çalışanlar 90

Madde 2- Bu kanun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.