MADENLERDE İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN 10 DÜZENLEME ÜZERİNDE UZLAŞMA
HABER / DUYURU

MADENLERDE İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN 10 DÜZENLEME ÜZERİNDE UZLAŞMA

Türkiye Maden İş Sendikası -

MADENLERDE İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN 10 DÜZENLEME ÜZERİNDE UZLAŞMA..

CHP GENEL BAŞKANI DÜZENLEDİ, MADEN İŞKOLUNDAKİ KURULUŞLAR KATILDI.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da Marriott Otel'de 6 Kasım 2014 tarihinde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Konfederasyonlarının bu konfederasyonlara bağlı olan madencilik işkolunda örgütlü sendika yönetici ve uzmanları, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) yöneticilerinin katıldıkları bir toplantı düzenledi. Toplantıda madencilik sektöründe iş kazalarının önüne geçmek, sağlıklı ve güvenli iş ortamları sağlamak için alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Sendikamızı toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit ile Genel Başkan Danışmanı Dr.Fikret Sazak temsil etti. Yiğit ve Sazak toplantıda, maden ocaklarını güvenli çalışma ortamlarına kavuşturmak, iş cinayetlerinin önüne geçmek ve yapılması gereken düzenlemelere, alınması gereken önlemlere ilişkin sendikamızın önerilerini ortaya koydular. Ayrıca, Soma Kömürleri A.Ş'de çalışan işçilerin,başta ücret ve çalışma koşulları olmak üzere, sorunları ile bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de dile getirdiler.

Toplantıya, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu , Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya , Özgür Özel, Süleyman Çelebi, Ali Rıza Öztürk Aykut Erdoğdu başta olmak üzere milletvekilleri katıldı.

Toplantıda ortaya konulan önerilerin ışığında madenlerde iş güvenliğinin sağlanması konusunda alınması gereken önlemler ve yapılması gereken düzenlemeler konusunda 10 madde üzerinde görüş birliği sağlandı.

Görüş birliğine varılan maddeler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından basına açıklandı. Kılıçdaroğlu, üzerinde uzlaşılan bu öneriler paketinin bir yasa tasarısı haline getirilerek yasalaşması ve düzenlemelerin hayata geçmesi için, CHP'nin ve toplantıya katılan kuruluşların çaba ve mücadele sarf edeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun da açıkladığı, sendikamızın toplantıdaki önerileri içinde de yer alan ve üzerinde uzlaşmaya varılan 10 madde şöyle:

-Madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödevans uygulamaları kaldırılmalıdır.

- Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve örgütlenme teşvik edilmelidir.

- İş cinayetlerinin ardından Hak aramanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.

- Bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulmalı, teknik nezaretçiler ve iş güvenliği uzmanları ücretlerini oluşturulacak bir fondan almalıdır. Kamu denetiminin niteliği artırılmalıdır.

- Denetim raporları; şeffaf olmalı ve ilgili sendikalara,meslek odalarına iletilmelidir.

- İş Güvenliği ile ilgili mevzuat, uluslararası normlara uygun olarak gözden geçirilmelidir.

- Havza madenciliği hayata geçirilmelidir. Planlamalar ve uygulamalar bu doğrultuda yapılmalıdır.

- ETKB Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) taşra teşkilatı kurulmalıdır.

- İş kazası sonrası kriz masası kurulmalı ve çalışmalar bu yapı tarafından yönetilmelidir.

- Madencilik sektöründe eğitim ocakları açılarak, işe başlayacak işçiler burada eğitildikten sonra işe başlamalıdır. Yeraltı işletmelerinde yaşam odaları kurulmalıdır.

- Özerk ve eşit katılımlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi kurulmalıdır.

Sendikamızın, toplantıda gerek sözlü olarak sunduğu, gerekse bir dosya halinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na verdiği, maden ocaklarında iş cinayetlerinin önüne geçmek için yapılması gereken düzenlemeler ile Soma Kömürleri A.Ş'deki sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri ana başlıklarıyla şöyle:

-Sonuçlarını çok acı bir şekilde Soma'da yaşadığımız, madencilikte ve özelliklede yer altı madenciliğinde tüm özelleştirme ve taşeron uygulamalarının acilen sona erdirilmesi gerekmektedir.

-Özellikle yer altı kömür madenciliğinde ana kömür yatağının ve ruhsatlarının parçalı bir şekilde işletilmesi derhal durdurulmalı ve havza madenciliğine geçilmeli ve proje ve üretim safhaları tek elden yürütülmelidir. Son kazaların eski üretim alanları ve mücavir sahalardaki oluşumlardan kaynaklandığı unutulmamalıdır.

-TBMM ye sevk edilen 176 Sayılı Madenlerde Sağlık ve Güvenlik ILO Sözleşmesinin bir an önce onaylanması ve ulusal mevzuatın ILO normlarıyla uygun hale getirilip, yasaların uygulama ve denetim süreçlerinde yaşanan aksaklıklar giderilmelidir.

-İşkolu ve sektör özellikleri, üretim-çalışma koşulları açısından farklılıkları, madencilik işkolunda iş sağlığı ve güvenliğinin önemi nedeniyle, Madencilik Enerji ile aynı bakanlık çatışı altından ayrılmalı; kurulacak Madencilik Bakanlığı bünyesinde yönetilmelidir.

-4857 sayılı İş Kanununun 2. Maddesiyle açık olarak belirlenen asıl iş kavramının ihale sözleşmeleri maddeleriyle çiğnenmesinin önüne geçilmelidir.

- Denetim mekanizmalarının tamamen özerk kurumlara devredilmesi ve teknik nezaretçilerin iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin denetledikleri işverenler tarafından değil bağımsız fonlardan ödenmesi önemli koşuldur. İşçi sağlığı ve Güvenliği kurullarında yer alan işçi temsilcilerinin, iş güvenliği uzmanlarının ve teknik nezaretçilerin iş güvencesi sağlanmalıdır.

-Madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde, ilgili bakanlık tarafından uygulamalı eğitim ocaklarının açılması ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yeraltına girmeden önce tüm işçilerin bu merkezlerde eğitilmesi için gerekli sistemin sağlanması gerekir.

-Maden İşyerleri bakımından Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri, SGK iş müfettişleri ve Enerji Bakanlığı müfettişlerince, işyerleri bakımından tanzim edilen raporların bir suretinin, işyerinde örgütlü olan sendika ve ilgili meslek odasına da gönderilmesi şeffaflık, yerinde ve sürekli denetim açısından gereklidir.

-Torba yasayla birlikte küçük ve orta ölçekli yer altı madenlerinde yaşanan ve 5000 den fazla madencinin işsiz kalmasına sebep olan kapanmaların önüne geçilebilmesi için gerekli önlemlerin acilen alınması gerekmektedir.

-.Soma özelinde ise Soma Kömürlerinde çalışan işçilerin ücret ödemelerinin taban ücret 6552 Sayılı Torba Yasada hüküm alına alınan tutar miktarında olmak üzere, istikrarlı bir biçimde ödenmesi Soma bölgesinde huzur ortamının sağlanması için vazgeçilmez bir koşuldur.

-.Soma'da Ücret ödemeleri istikrarsızdır. İşverenin varlıkları üzerinde tedbir kararı vardır. Ödemelerden işveren kadar TKİ ve Bakanlık da sorumludur. Hükümet işsizlik sigortası fonunun kullanımı da dahil bu ödemelere kalıcı bir çözüm getirmelidir.

-Soma'daki ocakların üretime açılması, kapatılması konusundaki istikrarsız durumu, işçiler arasında güvensizliği ve gelecek kaygısını artırmakta ve ocaklardaki iş güvenliği riskini büyütmektedir. Bu nedenle ocaklar iş güvenliği tam olarak sağlanınca ve gerekli tüm önlemler alınınca açılmalıdır. Ocaklar açıldıktan sonra da üretimde istikrar sağlanmalıdır.

-Soma Kömürleri A.Ş. bu ocakları güvenli/istikrarlı biçimde çalıştıramayacaksa sahaları gerçek sahibi TKİ devralmalı ve bu ocaklara havza madenciliği anlayışı çerçevesinde işletmelidir.