MADEN VE ENERJİ İŞÇİLERİ BİR KEZ DAHA ANKARA'DA
HABER / DUYURU

MADEN VE ENERJİ İŞÇİLERİ BİR KEZ DAHA ANKARA'DA

Türkiye Maden İş Sendikası -

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür sahalarının özelleştirilmesine karşı direnen maden ve enerji işçileri, bir kez daha Ankara'ya geldi.

24 Ocak'ta gerçekleştirilen Özelleştirme İdaresi'ne yürüyüşün ardından enerji ve maden işçileri bir kez daha ortak eylemle Özelleştirme İdaresi'ne yürüyüşlerini gerçekleştirdiler.

Daha önceki seferlerde yolları kesilen, otobüslerine el konulan işçilerin bu sefer de otobüslerle Ankara'ya gelmelerine izin verilmedi. İşçiler bireysel bir şekilde otobüs şirketlerinden yolcu bileti alarak Ankara'ya vardılar.

Tüm engellemelere ve eylemin yasal olmadığı yönündeki duyurulara rağmen sabah saatlerinden itibaren Toros Sokak'ta toplanılmaya başlandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yürüyüş öncesinde yaptığı konuşmada işçilere birbirlerine ve konfederasyonları Türk-İş'e güvenmeleri çağrısında bulunarak, 'Bu kavgayı sonuna kadar götüreceğiz' dedi.

Türk-İş'e ve DİSK'e bağlı sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcilerinin de gelmesiyle birlikte öğle saatlerinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yürüyüş başladı. 'Sahip Olduğunuz Servet Bizden Çaldıklarınızdır', 'Yağma, Talan Soygundur, Özelleştirme', 'Madenlerimizi ve Santrallarımızı Sattırmayacağız' pankartları ve -lsquo;Her Yer Yatağan Her Yer Direniş', -lsquo;Silkele Başkan Düşecekler', 'Burası Yatağan Buradan Çıkış Yok' 'KİT'ler Halkındır Satılamaz' sloganları eşliğinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Kurtuluş'taki binasının önüne kadar yürüdüler.

Sendikamız ve Tes-İş Sendikası adına ortak açıklamayı Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin yaptı. Okunan bildiride 'Yatağan, Yeniköy, Kemerköy, Zonguldak Çatalağzı termik santralleri ve madenleri için teklif vermeyin. İhalelere girmeyin. Bu işçi sizi oralara sokmaz. Bu işçi vatanını sattırmaz. Hükümete sesleniyoruz, yerel seçimler öncesinde ihaleyi ertelediniz. Ama gördünüz yetmedi. Yol yakınken bu ihaleleri iptal edin. Çünkü bu işçi Muğla'ya geçit vermez. Özelleştirmelerle ilgili bu kadar şaibe ayyuka çıkmışken bu ihaleleri nasıl yapacaksınız? Vebalinin altından kalkabilecek misiniz? Eğer ihaleyi yapmaya kalkarsanız inanın bunun vebali ve sorumluluğunun altında kalacaksınız' ifadeleri kullanıldı.

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul da yaptığı konuşmada 'Mücadelenizde başından beri sendika olarak yanınızdayız. Bundan sonra da sonuna kadar yanınızda olacağız, bir kez daha tekrarlıyorum, asla ve asla yalnız yürümeyeceksiniz' dedi.

Bildiri ve konuşmaların ardından işçiler ÖİB binasının karşısında bulunan Kurtuluş Parkı'nda oturma eylemi yaptılar. Beş civarında ise ihale teklifi vermenin sona ermesi ile birlikte işçiler teklif verenlerin kimler olduğu konusunda bilgi almak istediler. Bu yönde bilgi verilmediği gibi polis işçilere yoldaki eylemlerine son vermeleri konusunda anons yaptı. Bu aşamada polisin biber gazı ile müdahalesi sözkonusu oldu.

Müdahale sonrası, Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit işçilere yönelik bir açıklama yaparak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın tekliflerle ilgili bilgi vermediğini ifade etti. Yiğit 'ÖİB Daire Başkanı'ndan bu konuda bilgi istedik. Ancak yasal olarak komisyonda teklifler açılmadan bilgi vermemiz mümkün değildir' dedi.

İlk günkü eylem saat 18,00 civarında sona ererken, maden ve enerji işçilerinin ÖİB önündeki eylemi önümüzdeki günlerde de devam edecek.