Kahramanmaraş'ta İş sağlığı ve Güvenliği Semineri Düzenledik
HABER / DUYURU

Kahramanmaraş'ta İş sağlığı ve Güvenliği Semineri Düzenledik

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız, “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu Yönetici ve Temsilci Eğitim Seminerlerinin üçüncüsünü 17-18 Kasım 2016 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş Clarion Hotelde düzenlenen seminere 3 şubemizin şube başkanları ve yöneticileri ile bu şubelerin iş yeri baş temsilcileri ve işyeri temsilcileri katıldı.

Seminere Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, sendikamız genel merkezinden Genel Başkan Nurettin Akçul, Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel Eğitim ve Araş. Sekreteri Ahmet Çümen katılırken, Elbistan ve Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve Yönetim Kurulu, Cevher İşçileri Şube Başkanı Zekeriya Gültekin ve Yönetim Kurulu, Konya Şube Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin ve Yönetim Kurulu, Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır da seminerde hazır bulundu. Seminere bu şubelerimizin işyeri temsilcileri tam katılım sağladı.


İki gün süren seminerin ilk gününde saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul açılış konuşması yaptı. Genel Başkan Akçul konuşmasında şunları söyledi:

“ Sayın Belediye Başkanı, sendikamızın değerli yöneticileri, Soma’dan, Konya’dan, Sivas’tan, Elbistan’dan gelen şube başkanlarım ve şube yöneticileri, baştemsilci ve temsilci arkadaşlarım hepinizi saygıyla ve hürmetle selamlıyorum.
Yerin yüzlerce metre altında ekmek davaları uğrunda çalışırken şehit olan madenci kardeşlerimize, 15 Temmuz gecesi hain Fetö terör örgütünün darbe girişimine karşı kahramanca direnen, bu uğurda canlarını feda eden sivil, asker, polis tüm vatan evlatlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

Değerli arkadaşlar, ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Bizleri bu kaos ortamına sürükleyen iç ve dış güçleri lanetle ve nefretle kınıyorum. Komşu ülkelerde resmen iç savaşlar devam ediyor. Bizi de buna alet etmek istiyorlar. Bir taraftan hain Fetö örgütü diğer taraftan Pkk ve uzantıları dış güçlerin senaryolarına taşeronluk yaparak bu cennet vatanı yaşanmaz hale getirmeye çalışıyorlar.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası tüm teşkilatlarıyla Milli reflekslerini ortaya koydu ve direniş noktalarında alanlarda ön saflardaki yerini aldı. Arkadaşları buradan tebrik etmeyi bir borç biliyorum.

15 Temmuz darbe girişimi açıkça gösterdi ki bizim bizden başka dostumuz yok. Görüşlerimiz partilerimiz vilayetlerimizi dilimiz farklı olabilir. Bu farklılıkları bir zenginlik olarak görmeli, silkelenmeli ve sımsıkı kenetlenmeliyiz. Başka çaremiz yoktur. Bizim gidecek bir yerimiz, zaten bizi kabul edecek bir ülke de yoktur.

Değerli arkadaşlar, madencilik sektörü doğası gereği özellik arz eden, tümü birbirine bağlı, herhangi olumsuz bir durumda zincirleme olarak birbirini tetikleyen riskleri içeren bir iş koludur. Riskleri en aza indirebilmek için bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetimin gerektirdiği dünyanın en zor ve riskli işidir. Maalesef ölümlü kazalarda dünya üçüncüsü Avrupa birincisiyiz. Yalnız ölümler sadece yer altında değil. Yer üstünde de iş kazaları her an burnumuzun dibinde. Trafik kazaları, inşaat, yol, hangi yöne baksanız ölüm yanı başımızda. Evimizin içinde bile kazalardan ölen sayısı çok yüksek.

İş Sağlığı ve Güvenliği ne kadar önemli ve ne kadar hayati bir mesele. Amacımız öncelikle bir önleme kültürü oluşturmak. Hayatımızın her alanında uygulamamız gereken bir önleme kültürü. Bu da eğitimle, bilimle ve bilinçle oluşabilecek bir kavram. Önleme kültürü sadece iş yerinde değil, evimizin içinde küçüklükten kazanılması gereken bir süreç. Biz de bu bilinçle, iş sağlığı ve güvenliğine çok önem veriyoruz. Sizler burada hocalarımızın bilgileri eşliğinde öğrendiklerinizi, temsil ettiğiniz arkadaşlara anlatacak ve bu bilinci artıracaksınız. Ayrıca burada sadece bilgilenmiyor, birbirinizi tanıyor, kaynaşıyor ve güç birlikteliğine adım atıyorsunuz. Biz biliyoruz ki sendikal mücadele de bu güç birliğinden geliyor. Eğitimlerimiz devam edecek. Biz bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz. Sözlerimi çok uzatmadan siz değerli arkadaşlarıma bu seminerin hayırlı olmasını diliyor, çalışma hayatınızda kazasız belasız günler temenni ediyorum. Allah’a emanet olun”.

Genel Başkan Nurettin Akçul’un ardından kürsüye gelen Fatih Mehmet Erkoç ise bir konuşma yaparak enerji politikalarına ve kömürün enerji alanındaki önemine değindi. Maden emekçilerinin Türkiye için çok önemli olduğuna vurgu yapan Erkoç “ Siz Türkiye için çok önemlisiniz. Biz doğalgaz, altın, petrol gibi yer altı zengini bir ülke değiliz. En önemli yeraltı zenginliğimiz kömür. Çıkardığınız bir kalori kömür Türkiye ekonomisine, milletine, güç ve enerji vermekte. Sizin çalışma azminize Türkiye’mizin ihtiyacı var” dedi.
Erkoç’un konuşmasının ardından Genel Başkan Nurettin Akçul, katılım ve desteğinden ötürü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a plaket hediye etti.

Açılış konuşmasının ardından seminere geçildi. Seminerde konuşmacı olarak, Maden Mühendisi ve Emekli Baş İş Müfettişi Adnan İnem, Dr. Buhara Önal, Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Barış İyiaydın yer aldı.

İlk gün seminerin öğleden önceki bölümünde Adnan İnem “Maden İşlerinde İş Kazalarının Nedenleri ve Önleyici Tedbirler” konusunda bir konuşma yaptı. Öğleden sonra Dr. Buhara Önal “Madencilik Sektöründe Meslek Hastalıkları” konulu bir sunum yaptı.

Seminerin ikinci gününde Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Barış İyiaydın, “Maden İşçilerinin Haklarında Yapılan Değişiklikler ve Emeklilik Koşulları” ve “Genel Sağlık Sigortası” konulu sunumlarını yaptı.

Seminerin sonunda Genel Eğitim ve Arş. Sekreteri Ahmet Çümen katılımcılara teşekkür ederek sendikal eğitimlerin devam edeceğini söyledi. Programın sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.