Gelirde Adalet Vergide Adalet İstiyoruz
HABER / DUYURU

Gelirde Adalet Vergide Adalet İstiyoruz

Türkiye Maden İş Sendikası -

Ülkemizde gelir , servet ve vergi dağılımındaki adaletsizlik gün geçtikçe artmakta, bu durum özellikle işçi sınıfını etkilemektedir. 700 bin kamu işçisini kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolü gereği imzalanan ancak yürürlük tarihleri farklı olan toplu iş sözleşmelerindeki enflasyon farkından doğan ücret dengesizlikleri ivedilikle giderilmeli, ek protokoller yapılarak kamu işçisi enflasyona ezdirilmemelidir.

Ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik zorluklar ve enflasyon artışı, çalışanların alım gücünü olumsuz etkilemekte, bu durum, işçilerin ve ailelerinin geçimini zorlaştırmaktadır. Yaşanan gelir ve vergi dengesizliği; toplumun huzurunu bozmakta, ruhsal bunalım yaratmaktadır. Özellikle temel ihtiyaçlara gelen zamlar işçimizin belini bükmekte, çocuklu aileleri günden güne zora sokmaktadır.

Yaşanan vergi uygulamalarıyla da alınan ücretler erimekte, işçimiz gün gün yoksullaşmaktadır. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca işçi, kaşıkla aldıkları ücret zamlarını kepçeyle vergi olarak geri ödemektedir.

Toplu iş sözleşmelerinde yüksek oranda artış sağlansa bile, ürünlere yapılan zamlar ve uygulanan vergi sistemiyle, bu artış, işçinin cebine yansımadan geri çıkmaktadır. 2003'te vergi matrahı asgari ücretin 16,34 katıyken, bugün bu oran 4,95'e düşmüş durumdadır. Enflasyon altında ezilen işçilerimiz, bir de ağır vergi yüküyle başa çıkmaya çalışarak, hayatta kalmaya direnmektedir.

Üst Konfederasyonumuz Türk-İş öncülüğünde, diğer sendikalarla birlikte mücadelemizi istikrarlı bir şekilde sürdürmeye kararlıyız. Yetkililerle ve ilgili bütün taraflarla, görüşmelerimizi kesintisiz devam ettirmekteyiz. Özellikle ek protokol yapılması konusundaki haklı taleplerimizin altını çizmeye devam edeceğiz.

Adil bir sonuç alıncaya ve enflasyon-zam-vergi sarmalından düze çıkıncaya kadar da, bütün demokratik haklarımızı kullanacağız.