Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  Madencilerle Bir Araya Geldi
HABER / DUYURU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Madencilerle Bir Araya Geldi

Türkiye Maden İş Sendikası -

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında 81 ilden gelen madencilerle bakanlıkta görüştü. Görüşmeye sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul da katıldı.

Bakan Dönmez konuşmasında, işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için gerekli tüm adımların atıldığını dile getirdi ve "Yasa ile linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde yer altında çalışan işçilerimize ödenecek ücreti, asgari ücretin en az 2 katı olarak belirledik. Zorunlu ferdi kaza sigortası yapılması mecburiyetini getirdik. İşçilerin çalışma saatlerini günde en fazla 7,5, haftada en fazla 37,5 saat olarak belirledik." dedi.

Türkiye'deki madenleri renk gruplarına göre az riskli, riskli ve çok riskli olmak üzere 3 sınıfa ayırdıklarına dikkat çeken Bakan Dönmez; "Az riskli gruptaki madenlerimizi yılda en az bir, riskli grupta yer alan madenlerimizi yılda en az 2 ve çok riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en az 4 kez denetliyoruz. Madenlerimizde 2019'da toplam 7 bin 960 denetim gerçekleştirdik. Madencilerimizin güvenliği konusunda özellikle son dönemde aldığımız tedbirlerle, maden kazalarında son 2 yılda yüzde 58'lik bir düşüş sağladık. Hedefimiz bu rakamı sıfırlamak" dedi.

Bakan Dönmez, insan hayatının her şeyin ötesinde olduğunu belirterek, Somalı maden şehitlerinin aileleri için "Madenlerimizde çalışırken iş kazası neticesinde şehit düşen kardeşlerimizin geride bıraktığı ailelerine, yakınlarına destek olmak ve acılarını bir nebze olsun dindirmek için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Eş ve çocuklarının kamuda istihdamı için gerekli yasal düzenlemeler gerçekleşti" dedi.

Bakan Dönmez Somalı madencilerin kıdem tazminatı konusuna da değindi ve şunları söyledi:
"Son dönemde kamuoyunda sıkça gündeme gelen Somalı madenci kardeşlerimizin kıdem tazminatları konusunda müjdeli haberleri kendileriyle paylaştık. Eynez kömür ocağında hizmet alım sözleşmesi ile çalışan 2 binin üzerinde madenci kardeşimiz vardı. Çalıştıkları döneme ait kıdem ve ihbar tazminatını şirketleri mali açıdan acziyete düştüğü için Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) üstlendi. Yıl sonuna kadar dilekçelerini alacağız. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde bu ödemelerin tamamını yapmış olacağız. Öte yandan, yine bu mevkide çalışan Atabacası Maden Ocağı'nda çalışan işçilerimizin de benzer bir talepleri vardı. Bu konuda da hukuken bir çalışma yapılmaktadır".

Madencilikle ilgili çevresel tüm önlemlerin alınarak doğanın korunması için büyük bir titizlik gösterdiklerini ifade eden Dönmez; "Son yıllarda madencilik ve çevre konuları birbirine zıtmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Her zaman vurguladığımız bir husus var. Doğa da bizim, madenler de bizim. Bu konuyla ilgili yasada hükümler belli. Nerede madencilik faaliyetinin yapılacağı nerede yapılmayacağı belli. Biz 'maden ya da çevre' demiyoruz. Ne madenlerimizden ne de çevremizden vazgeçeriz. Çevreci bir madencilik bizim temel kıstaslarımızdandır" diye konuştu.

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul da burada yaptığı konuşmada; 'Her vilayetten bir maden işçisi geldi. Sayın Bakanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Verimli güzel bir toplantı oldu. Maden denilince iş kazaları geliyor herkesin aklına. Artık kazalarla ölümlerle anılır oldu sektör. Keşke böyle facialar yaşamasaydık ve böyle anılmasaydık. Yasal düzenlemeler tam, mevzuat tam ama hala uygulamada eksikler çok. Demek ki sadece mevzuatla bitmiyor bu iş.

Sayın Bakanımız iş kazalarında yüzde 40 azalma olduğunu ifade etti. İlerleme var evet ama asla yeterli değil. Temennimiz bu kazalar hiç yaşanmasın' dedi.