ELİ'DE JÜBİLE
HABER / DUYURU

ELİ'DE JÜBİLE

Türkiye Maden İş Sendikası -

TKİ Ege Linyitleri (ELİ) ve sendikamız Ege Bölgesi Şubesi işbirliği ile ELİ'de 15 yılını dolduran sendikamız üyesi 151 işçi için ELİ Sosyal Tesisleri'nde jübile töreni ve yemeği düzenledi.

Jübile törenine Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, sendikamız Genel Sekreteri Vedat Ünal, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız, Turgutalp Belediye Başkanı Ali Tulup, ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, Müessese Müdür Yardımcıları Ali Ulu, Süleyman Altıparmak ve Mustafa Yiğit, Ege Bölgesi Şubemiz Başkanı Tamer Küçükgençay ve şube yönetim kurulu üyeleri, jübilesi yapılan üyelerimiz, aileleri ve konuklar katıldı.

Jübile töreninde Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, sendikamız Genel Sekreteri Vedat Ünal ile Ege Bölgesi Şube Başkanımız Tamer Küçükgençay birer konuşma yaptılar.

Tamer Küçükgençay konuşmasında şunları söyledi:

'Saygıdeğer işçi arkadaşlarım ve sevgili konuklar, sizleri Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Yönetim Kurulu adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hoş geldiniz!

Öncelikle ELİ Müessesesi'nde 15 yılını dolduran işçi arkadaşlarımızın jübile töreninin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Çalışmakta olduğunuz Ege Linyitleri Müessesesi hem TKİ'nin hem de ülkemizin en önemli kurumlarından birisidir. Soma havzamızda yıllık 15 milyon tüvenan bazda kömür üretimi gerçekleşmektedir. Bu üretimi, kamu ve özel sektörlerde istihdam edilen 13 bin Maden İşçisi gerçekleştirmektedir. Sizlerin fedak-acirc;rca çalışması ülkemizin yüzünü güldürmektedir.

Değerli Arkadaşlar,

Bizim sendika olarak örgütlü olduğumuz işyerlerimize eşit, adil ve aynı hassasiyette yaklaşma çabamız sürecektir. Hangi örgütlü olduğumuz iş yerinde sorun varsa oraya yoğunlaşıp çözmeye çalışıyoruz. ELİ sadece bizim için değil, Soma'mız için çok önemli bir konuma sahip ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Burada da bütün dengeler ELİ üzerine kurulu, yani müessesemiz özel sektör çalışanları içinde çok önem arz ediyor.

Kamu çalışanı siz üyelerimizin işyerindeki sorunlarına baktığımızda; prim, lojman, giyim, yemek, toplu iş sözleşmesi vesaire bunları çoğaltabiliriz. Bu sorunlar zaman zaman çok iyi konuma gelebilir, bazen de istediğiniz seviyede olmayabilir. Bu geçici bir durumdur ve bu sorunlar çözülebilir sorunlardır. Ama en önemlisi Açık Ocakların ELİ ile üretimine devam etmesidir. Şunu bilin Açık Ocaklar ELİ demektir. ELİ'nin açık ocaklar üretimine devam etmesi için şube olarak her şeyi yapmaya hazırız.

Aramıza 237 yeni işçi arkadaşımız katılacak. Daha sonra da 55 kişi. Bu genç arkadaşlarımızın da ELİ'den emekli oluncaya kadar çalışmasını sağlamalıyız. Görüşümüz bu ve bunu da sağladığımız sürece şubemiz başarılıdır. ELİ'ye yatırım yapılması ve işçi alımındaki gayretlerinden dolayı da Müessese Müdürümüz Hakkı Duran ve yardımcılarına sizler adına teşekkür ediyorum.

Sendika olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya, sizlere bir şeyler kazandırmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 13 bin maden işçisinin hak ve menfaatlerini geliştirmeye gayret ediyoruz. Genel merkezimizin almış olduğu bütün eylem kararlarını uygulayıp en iyi katılımı yapmaya çalışıyoruz. Şubemizin örgütlü olduğu işyerlerinden temsilci seminerine, 530 işçi arkadaşımızı götürdük. İzmir Bornova'ya açılmasında emeğimiz olan misafirhanemizde hem üyelerimizin hem de yakınlarınızın kalmasını sağladık. Tek hedefimiz 13 bin üyeye ulaşan şubemizin saygınlığını arttırmak. Bunun da kamu özel sektör ayrımı yapmadan başarılacağını biliyoruz. Bütün maden işçileri değerlidir. Hangi işyerinde çalıştığının önemi yoktur. Önemli olan işçilerimizin güvenle yarınlara bakabilmeleridir. Birlikte hareket etmek zorundayız. Bu birliktelikle üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir şey olamaz.

Değerli Arkadaşlar,

Bu anlamlı geceye katılan herkese çok teşekkür ediyorum.15 yılını dolduran siz işçi kardeşlerime de kazasız, belasız, sağlıkla emekliliğinizi tamamlayıncaya kadar çalışma hayatı diliyorum.'

Jübile töreninde konuşan sendikamız Genel Sekreteri Vedat Ünal ise şunları söyledi: Ege Linyitleri Müessesemizin ve özel sektör işletmelerimizin değerli yöneticileri, Soma şubemizin Değerli Yöneticileri, Temsilci ve İşçi arkadaşlarım,

Sizleri Türkiye Maden İşçileri Sendikası adına saygı ve sevgiyle selamlıyor, sizlerin içinden çıkmış birisi olarak, bir sınıf kardeşiniz olarak bu önemli günde sizlerle birlikte olmaktan onur duyduğumu belirtiyorum.

Sevgili Arkadaşlarım,

Sizler, ülkemiz maden ve enerji sektörünün en önemli işletmelerinden birisinde, bir kamu işletmesinde 15 çalışma yılınızı doldurdunuz. Sizleri öncelikle bu kutsal 15 yıla ulaşmanızdan dolayı içtenlikle kutluyorum. Bu ülkede yaşayan bir yurttaş olarak maden ve enerji üretimine sağladığınız katkı için sizlere içtenlikle teşekkür ediyorum. Sizler ülkemizde etkinliği, kapsamı, istihdam kapasitesi sürekli azalan kamu sektöründe çalışıyorsunuz. Emek, nerede üretime katkı sağlarlarsa sağlasın değerlidir. Kutsaldır. Üretim de tıpkı emek gibi kutsaldır. Ülke ekonomisine, enerjisine, sanayisine ister özel sektör işletmesi, isterse kamu işletmesi olarak üretim yapsın, yaptığı iş kutsaldır. Ancak, bir noktanın altını hasasiyetle çizmek istiyorum. Bu ülkede birçok sektörde kamu işletmeleri beşeri ve mali birikimin, işletme kültürünün oluşmasına öncülük etmiştir. Sayısı azalsa yine bir kısım sektörlerde kamu işletmelerinin bu işlevi devam etmektedir. Madencilik ve özellikle enerji sektörüne hammadde sağlayan kömür sektöründe kamu işletmelerinin işlevi daha farklıdır. Maden ve özellikle kömür sektöründe kamu işletmeleri her şeyden önce bu sektörün lokomotifidirler. Ama aynı zamanda nitelik iş gücü ve işletme kültürünün oluşması açısından da kamu işletmeleri birer okul olmuşlardır. Yine kamu işletmeleri, sendikal örgütlenmenin, örgütlü toplumu oluşturmanın havzaları olmuşlar, sendikal hakların iklim bulmasına imk-acirc;n sağlamışlardır. Enerji ulusal ölçekte planlı yürütülmesi ve dolayısıyla kamunun denetim ve gözetiminde olması gereken çok stratejik bir sektördür. Bu nedenle, özellikle maden ve onun içinde yer alan kömür sektöründe kamu işletmeleri varlıklarını sürdürmelidir. Bu tespitimiz genel olarak TKİ işletmeleri ve özelde de bizce linyit sektöründe önemli üretim merkezi olan ELİ için de geçerlidir.

Değerli Arkadaşlar,

Bugün ELİ hem bir kamu işletmesi olarak üretim yapmakta, hem de bu sektörün hızla artan talebine yanıt verebilmek için özel sektörümüze yüksek üretim ve istihdam ortamı sağlamaktadır. ELİ sahasında üretim yapan özel sektör işletmelerimiz de genel olarak, linyit sektörü açısından önemli bir işletme kültürü, sermayesi ve birikimine sahip hale gelmişlerdir. Dolayısıyla önemli oranda istihdam sağlamışlar, sağlamaya devam etmektedir. Bu nedenle ELİ'nin güçlü ve etkin bir kamu işletmesi olarak çalışmasına, üretimine devam etmesi, çeşitli politikalarla zayıflatılmaması çok büyük önem taşımaktadır.

Değerli Arkadaşlar,

Bugün burada birlikte jübile için bir araya gelmememizde diğer birkaç etkenin yanı sıra sendikalı, toplu iş sözleşmeli çalışma ilişkilerinin çok önemli payı vardır.

- Az önce belirttiğim gibi, ELİ'nin yarattığı iklimin etkisi,

- Özel sektör işletme yönetimlerimizin olumlu yaklaşımı,

- Bu sahalarda çalışan işçilerin sendika fikrine sıcak yaklaşımı ve algıları,

-Buradaki şubemizin özverili örgütlenme çabaları sonucu sendikalı, toplu iş sözleşmeli çalışma düzeni havzaya genel olarak hakim olmuştur.

Sendika sadece işçi hak ve özgürlüklerinin korunması, geliştirilmesi açısından değil, işyerinde çalışma barışı ve huzurunun sağlanması açısından da en önemli unsurdur. Bu havzada genele göre tali kalacak bir kısım sorunlu işletmeciliği bir yana bırakacak olursak, genel olarak iş barış ve huzurunun hakim renk olduğunu sanırım söylememde bir yanlışlık olmaz. Bunun sağlanmasında özel sektör işletmelerimizin olumlu yaklaşımının da hakkını vermemiz gerekiyor.

Değerli Arkadaşlar,

Ülkemiz gerçekten kritik bir süreçten geçiyor. Ayrıntısına girmeyeceğim ama toz, duman içinde memleketin temel değerleri ve kurumları alt-üst oluyor. Hukuk, adalet, demokrasi ciddi yaralar alıyor. Ama şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Örgütlü bir toplumun ne kadar hayati olduğu bu kritik süreçte bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu kritik süreçte, hukuk ve adalet için, katılımcı demokrasi için bu ülkenin gerçek sahiplerinin etkin olması, seyirci durumundan oyuncu durumuna geçmesi ancak ve ancak örgütlü toplumla mümkündür. Örgütlü toplum ülkesinin, kendisinin, demokrasisin geleceğine müdahil olabilen; gerçek sahiplerinin toplumsal süreçlere müdahil olabildiği toplumdur. Bunun için diyoruz ki: 'Örgütlenmek, örgütlenmek, sürekli örgütlenmek-hellip;' Sevgiyi ve saygılarımı sunuyorum.

Daha sonra, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Turgutalp Belediye Başkanı Ali Tulup, ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, Müessese Müdür Yardımcıları Ali Ulu, Süleyman Altıparmak ve Mustafa Yiğit, sendikamız Genel Sekreteri Vedat Ünal ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri H. Hüseyin Yıldız, Soma Şube Başkanımız Tamer Küçükgençay ve yönetim kurulu üyeleri, işçi arkadaşlarımıza plaketlerini takdim ettiler. Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri eşleri ile birlikte geceye yoğun bir katılım sağladı.