BOR MADENLERİ KESİNLİKLE ÖZELLEŞTİRELEMEZ
TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU AÇIKLAMASI:
BOR MADENLERİ KESİNLİKLE ÖZELLEŞTİRELEMEZ. SENDİKA OLARAK, GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ, BUNDAN SONRA DA BOR MADENLERİNİ ÖZELLEŞTİRME GİRİŞİMLERİNE SET ÇEKERİZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kurban Bayramı'nda özelleştirilmesi planlanan kamu kuruluş ve varlıklarını sıralamıştır. Şimşek açıklamasında sülfürik asit fabrikasını da özelleştirmek istediklerini belirtmiştir. Maliye Bakanı'nın bu açıklaması, haklı olarak yıllardır her özelleştirme girişimine karşı sendikamızın öncülüğünde mücadele eden, set çeken ve bugüne kadar da bu mücadeleleri ile bor madenlerinin devletin elinde kalmasını sağlayan ve her an özelleştirme girişimlerine karşı tetikte bekleyen üyelerimiz arasında tedirginliğe yol açmıştır.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasında sendikamızın örgütlü olduğu bor sahaları ve tesisler, fabrikalar özelleştirilecek kuruluşlar içinde olmaması bir yana, sendika olarak Eti Maden ve Enerji Bakanlığı yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde de, yetkililer tarafından sendikamızın örgütlü olduğu bor sahalarının ve bor tesis ve fabrikalarının özelleştirilmesinin kesinlikle düşünülmediği, tersine, Emet'e yeni bir borik asit fabrikası ile ilgili projenin hayata geçirilme aşamasında olduğu, özelleştirme konusunda hiç bir tedirginliğin olmaması gerektiğini belirtmişse de; Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak bir kez daha bor madenleri konusunda şu hususların altını çizmek istiyoruz:
- Dünyada en fazla rezerve sahip olduğumuz, çok karlı, ülkemize yıllık 500 milyon doların üzerinde ihracat geliri kazandıran, ülkemizin göz bebeği bor madenlerimizin devlet eliyle işletilmesi, işlenmesi ve pazarlanması hem bir yasal zorunluluktur hem de bu madenlerin en rasyonel ve ulusal çıkarlara uygun biçimde değerlendirilmesinin bir gereğidir.
-Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak bor madenlerinin özelleştirilmesine karşı hep kararlı biçimde mücadele ettik ve bugüne kadar bu konudaki girişimleri, kardeş sendikalarımız, meslek örgütleri başta olmak üzere konuya duyarlı kesimler ile işbirliği içinde ortaya koyduğumuz kararlı mücadele ile engelledik. Bu çerçevede 2000 yılındaki özelleştirme girişimini püskürttük. Yine, bor madenlerinin devlet eliyle işletilmesini hükmeden 2840 sayılı yasayı etsizleştirmeyi amaçlayan yasa tasarısına karşı her düzeyde mücadele ettik.
-Son söz olarak diyoruz ki: Sendika olarak bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bor madenlerinin özelleştirilme girişimlerine karşı kardeş sendikalarımız, meslek örgütleri ve konuyla duyarlı kesimlerle, milletimizin desteğiyle sonuna kadar karşı koyar ve set çekeriz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Yine, Sülfürik Asit Tesisleri, Maliye Bakanı'nın açıkladığı gibi özelleştirilmeye çalışılırsa, bu konuda girişimler ortaya konulursa, bu özelleştirmeye karşı mücadelede de Petrol-İş Sendikamız, diğer sendikalar ve kitle örgütleriyle dayanışma, işbirliği içinde oluruz.