AFŞİN-ELBİSTAN ŞUBESİ GENEL KURULU YAPILDI
Sendikamızın genel kurulu öncesinde, şube genel kurulları tamamlandı. Elbistan şubemizde Adil Bölükbaşı, şube başkanlığına seçildi.
Sendikamız Afşin-Elbistan Şubesi 8. Olağan Genel Kurulu, 3 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirildi. Tek liste halinde yapılan seçimler sonunda Adil Bölükbaşı, şube başkanlığına seçildi. Şube genel kuruluna genel merkez yönetiminden Genel Başkan Yardımcısı A. Levent Eşiyok, Genel Sekreter Vedat Ünal, Genel Mali Sekreter Murat Bekem ile Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri Durmuş Düzgün ile sendikamız şube başkanları katıldı.
EÜAŞ, AEL Memur Site Misafirhanesi?nde yapılan seçime, delege çoğunluğunun sağlanması ile başlanıldı. Seçimin açılış konuşmasını şube başkanlığına tek aday olarak giren olan Adil Bölükbaşı yaptı
Bölükbaşı, konuşmasında şunları söyledi:
Biz bu noktaya 7 yıldır iğne ile kuyu kazarak geldik. 7 yıldır çok çalıştık. Allah nasip ederse biz bu seçim için çalıştığımız gibi, işçimiz için de çalışacağız. Biz muhalefet, iktidar düşünmüyoruz. Madencinin muhalefeti olmaz. Hizmet edenin yanında oluruz. Siz hizmet etmezseniz muhalefet bir yolunu bulur ve karşınıza çıkar. Onun için bundan önce çalıştığınız gibi, bana yardımcı olduğunuz gibi, önümüzdeki günler için de sizlerden destek bekliyorum. Bizde ayrımcılık yoktur. Ben burada bana destek için gelen genel merkez yöneticilerimize ve şube başkanlarımıza teşekkür ediyorum.
Adil Bölükbaşı'ndan sonra kürsüye sendikamız genel başkan yardımcısı Ahmet Levent Eşiyok geldi.
Eşiyok, Çöllolar Kömür Sahası'nda meydana gelen, heyelan sonrasında toprak altında kalan 9 madenci şehidin halen toprak altında olduğunu hatırlatarak; Biliyoruz ki bu durum acıyı her geçen gün daha da büyütüyor. Dileğimiz, çabamız bu cenazelerin bir an önce çıkartılmasıdır. Kazada sorumluların belirlenerek adalet önünde hesap vermelerini bekliyoruz. Kazalar, eğer bütün gerekli önlemler alınırsa işveren, işçi, devlet gerekli sorumluluğu ile hareket ederse yüzde 95 oranında önlenebilir. Tabii ki siz bütün önlemleri alırsınız ama öngörülmeyen bir durum olur ve kaza meydana gelebilir. Burası da artık kader kısmına giriyor. Ama ülkemizde genel olarak iş sağlığı ve güvenliği tablosu çok kötü. Ülkemiz, Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci durumda. Bu kötü tablo, çok riskli işkolu olan madencilik işkoluna daha olumsuz yansıyor. Yine Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre, madencilik işkolunda ölümlü iş kazaları açısından ülkemiz birinci sırada. Ne yazık ki ülkemiz bu konuda Çin'den ve Kuzey Kore'den kötü durumda. Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerçekten köklü düzenlemelere ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle madencilik işkolu açısından bu düzenlemeler daha aciliyet taşıyor. Türkiye ekonomik olarak büyüyorsa, Türkiye dünyanın en büyük ilk 17 ekonomisi içine giriyorsa işyerlerini de sağlıklı ve güvenli yapmak zorundadır.
Kalkınmış ülkeler içinde yer alıp da işyerleri geri kalmış ülkeler koşullarında olmamalıdır, olamaz da. Gelişmenin refaha dönüşmesi ancak, insanların güvenli biçimde çalışıp, insanca yaşabilecekleri bir gelir elde etmeleriyle mümkün olur.
Levent Eşiyok, Türkiye'nin milli gelirde 17. sırada ama kişi başına gelirde 54. sırada olduğunu belirterek: İnsani gelişmişlik sıralamasında da ülkemiz 80'li sıralarda yer alıyor. Toplumda nimet-külfet dengesinin sağlıklı kurulması gerekiyor dedi.
Eşiyok, hak ve çıkarların korunması, geliştirilmesi, güvenli çalışma ortamının sağlanması için güçlü sendikanın temel şart olduğunu belirterek:
Sendika sadece üye sayısının fazlalılığıyla güçlü olmaz. Üye sayısı önemlidir ama daha önemlisi üyelerin birbiriyle ve sendikayla yakınlığıdır.
Yani, üye işçi birbiriyle dayanışma, birlik ve bütünlük içindeyse, sendikasına sahip çıkıyorsa bu sendika güçlüdür. Sendikal örgütlülüğü kuru kalabalık olmaktan çıkartan; birlik, dayanışma ve bütünleşmedir. Sendikal örgütlülüğü güçlü kılan üyesinin sendikasına, yani seçtiklerine sahip çıkması, yanında, arkasında olmasıdır.
Benim sizlerden bir isteğim var: Hür iradenizle seçtiğiniz sendikacılarınıza sahip çıkınız. Unutmayın ki, sendikacı siz arkasında ve yanındaysanız güçlüdür. Sendikacı güçlüyse siz güçlüsünüz, sendika güçlüdür demektir. Unutmayalım ki, güçlü olmadan haklılığınızı ve hakkınızı savunamazsınız dedi.
Yapılan konuşmaların ardından genel kurul divan kurulu oluşturuldu. Divan başkanlığına Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Levent Eşiyok, divan başkan yardımcılığına Genel Sekreter Vedat Ünal, divan katip üyeliğine Genel Mali Sekreter Murat Bekem ve Genel Toplu İş Sözleşme Sekreteri Durmuş Düzgün seçildi.
Genel kurul sonunda yapılan ve tek liste ile girilen seçimlerde Adil Bölükbaşı şube başkanlığına seçilirken, Yaşar Sarıçiçek şube başkan vekili, İlyas Kılınç şube sekreteri, Mahmut Kul şube mali sekreteri, Cuma Satılmış şube teşkilatlandırma sekreteri oldu.
Şube Denetim Kurulu: M. Naci Kozanoğlu başkan, Mehmet Kara raportör, Mehmet Açıkça üye.
Disiplin Kurulu: İbrahim Zülfikar başkan, Enver Bayazıt raportör, Fatih Binboğa üye.