TÜRK-İŞ ŞUBE BAŞKANLARI VE İL TEMSİLCİLERİ EĞİTİM SEMİNERİ BAŞLADI
HABER / DUYURU

TÜRK-İŞ ŞUBE BAŞKANLARI VE İL TEMSİLCİLERİ EĞİTİM SEMİNERİ BAŞLADI

Türkiye Maden İş Sendikası -

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Şube Başkanları ve İl Temsilcileri Toplantısı Açılış Programı, 2 Eylül 2020 Çarşamba günü Aydın'ın Didim ilçesinde gerçekleşti.
Toplantıya Türk-İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk-İş'e bağlı sendikaların Genel Başkanları, Genel Merkez Yöneticileri, Türk-İş Bölge ve İl Temsilcileri katıldı. Eğitim programına sendikamızdan Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek, sendikamız Mardin Şube Başkanı Ali Aygün, Cevher İşçileri Şube Başkanı Zekeriya Gültekin, Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, Kütahya ve Havalisi Şube Başkanı Bülent Aydın, Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Osman İlhan, Konya ve Havalisi Şube Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin katıldı.

Eğitim programının açış konuşmasını Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak yaptı. Kavlak konuşmasında şunları söyledi:

'Birkaç on yıla sığan hayatlarımızı düşünürsek hepimiz birçok badire yaşadık. Ekonomik krizler, büyük depremler gördük. Darbe girişimleri atlattık. Ancak, tüm dünyayı böylesine etkisi altına alan, hayatı durduran bir salgının ortaya çıkacağını inanın hiçbirimiz düşünemedik. Nereden çıktığı hala kesin olmayan bir virüs hayatlarımızı alt üst etti. Bir yandan acımasızca can alırken diğer yandan ekonomileri sarstı. Sarsmaya da devam ediyor. Tüm dünya gibi, bizler de şaşkınız. Üzerinden aylar geçmesine rağmen hala tedirginiz, kendimiz, sevdiklerimiz için, temsil ettiğimiz üyelerimiz için kaygılıyız. İşin sağlık yanını bir yana bırakıp kendi alanımızla ilgili bir değerlendirme yapacak olursak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, biz bütün sendikalar bu süreçte çok önemli bir sınav verdik. Bu sınavdan da alnımızın akıyla çıktık. Birçok işyerimiz salgın döneminde çalışmalarını sürdürmesine rağmen, aldığımız önlemlerle can kaybının en az düzeyde kalmasını sağladık. Benim sendikamın örgütlü olduğu işyerleri üretimin en yoğun sürdüğü yerler olmasına rağmen çok şükür ki hiçbir can kaybı yaşamadık. Bu salgın tüm dünyaya bazı şeyleri öğretti. Birincisi herkes bir kez daha anladı ki emek en yüce değerdir. Emek olmazsa, üretim olmazsa, hayat da olmaz. Salgın döneminde herkes evine kapanırken başta sağlık emekçileri olmak üzere kargo işçileri, market çalışanları, ulaştırma işçileri tüm emekçiler görevlerinin başındaydı. Canları pahasına ürettiler, helal ekmeklerini hak ettiler. Diğer bir gerçek de şudur: Salgın nedeniyle bir kez daha görüldü ki, emekçiler için gerçek kurtuluşun anahtarı sendikal örgütlenmedir. Örgütlü işçiler bu süreci neredeyse kayıpsız atlatırken, örgütsüz işçiler işlerini kaybettiler. Ücretsiz izne çıkarıldılar. Ücretlerini, sosyal haklarını yitirdiler. Yaşanan krizin bedelini ne yazık ki, onlar ödemek zorunda kaldılar. O nedenle bizlere düşen görev, örgütsüz emekçileri sendikalarımızın çatısı altında örgütlemektir. Onları da sendikal güvenceye kavuşturmak, hak ve özgürlüklerini korumaktır. Bu, bizim için vazgeçilemez bir görev onun da ötesinde emekçilere karşı sorumluluğumuzdur.

Pevrul Kavlak'ın konuşmasının ardından kürsüye Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay çıktı.

Genel Başkan Atalay yaptığı konuşmada 'Herkesin pandemi sürecinde ekonomik krizi, işyerlerini ve mallarının gümrüklerden giriş-çıkışını tartışırken, Türk-İş olarak bizler ekonomik krizin değil, yaşam krizinin tartışılması gerektiğini savunduk. İnsanları nasıl yaşatacağımızı, nasıl tedbirler almamız gerektiğini, devletin görevini, işverenlerin görevini, sendikaların üzerine düşen görevlerini ve buna karşın neler yapılması gerekliliğini vurguladık. Bu dönemde ayrıca Türk-İş olarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun'da bulunan 3600 yatak sayılı otel ve misafirhanelerimizi sağlık çalışanlarının hizmetine açtık ve örnek bir adımın öncüsü olduk' dedi.
Atalay konuşmasında pandemi sürecinde işten çıkarmalarının yasaklanması, kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarına ve 696 sayılı KHK çerçevesinde sendikal örgütlenmedeki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Eğitim semineri, Dr. Zeki Erçil'in 'Kovid-19 Pandemisi ve Korunma Yöntemleri', Prof. Dr. Aydın Başbuğ'un '696 Sayılı KHK Çerçevesinde Sendikal Örgütlenmedeki Gelişmeler' ve Dr. Murat Özveri'nin 'Kıdem Tazminatı' ile ilgili sunumlarla tamamlanacak.