TBMM MADENCİLİK KOMİSYONU MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELEMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR
HABER / DUYURU

TBMM MADENCİLİK KOMİSYONU MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELEMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız genel başkanı İsmail Aslan ın davetli olarak konuşma yaptığı TBMM de madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu sendikamızın örgütlü olduğu maden işletmelerinde ziyaret ve incelemelerini sürdürüyor. Bu çerçevede komisyondaki 16 milletvekili Kırka Bor İşletmesi, Koza Altın Madeni İşletmesi, TKİ Ege Linyitleri İşletmelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Sendikamız şube yönetimleri de ziyaretler sırasında hazır bulunarak komisyona sorun, görüş ve önerilerini aktardılar.

Madencilik komisyonunun TKİ Ege Linyitleri İşletmesi ni ziyareti ve incelemeleri sırasında ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran ve müessese yöneticilerinin yanı sıra, sendikamız genel sekreteri Vedat Ünal, Soma şubemiz başkanı Tamer Küçükgençay ile şube yönetim kurulu üyeleri de bulunarak, komisyon üyelerine sorun, görüş ve önerilerini aktardılar, üyelerin sorularını yanıtladılar.

Komisyon üyelerine verilen birifingde söz alan sendikamız genel sekreteri Vedat Ünal ve şube başkanı Tamer Küçük Küçükgençay da söz alarak komisyon üyelerine seslendiler. Ünal ve Küçükgençay, TKİ Ege Linyitleri İşletmesi nin gerek ülke, gerekse bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu, ülke ve bölge için istihdam yarattığını, katma değer ürettiğini, vergide bölgede ilk sıralarda yer aldığını belirterek, ELİ nin bu durumuna ve katkısına karşın, Soma nın ve işletmenin bu oranda katkı alamadığını söyledi. Ünal ve Küçükgençay, bölgenin ve işletmenin gereksinimi olan yatırımların yapılmasını, işletmeye işçi alınmasını istedi.

Ünal ve Küçükgençay, Türkiye nin hükümetlere, iktidarlara gelen partilere göre değişmeyen bir ulusal enerji politikasının olduğunun söylenemeyeceğini, Enerji Bakanlıkları tarafından dönemsel olarak ortaya konulan politika ve uygulamalar olduğunu, ancak bu uygulama ve politikaların ulusal bir enerji politikasına bağlı olarak oluşturulmadığı gibi, her hükümet döneminde de değişen politikalar ve uygulamalar olduğunu belirterek 'Yerli kömür gerek ısınma sanayinde, gerekse elektrik üretiminde adeta dışlanmıştır dediler.

Ünal ve Küçükgençay, son yıllarda Türkiye nin cari açığının artması, doğalgazda bazı risklerin görülmesi üzerine, kömürün az da olsa ön plana çıkmaya başladığını ve kömür ile çalışan termik santralların projelendirilmeye çalışıldığını belirterek 'Ancak bu uygulamalar, Türkiye nin dışa bağımlı enerji politikasının niteliğini değiştirecek boyutlarda ve ulusal bir enerji politikası dahilinde yapılmamaktadır. Yerli kaynaklara ve özellikle kömüre öncelik veren bir ulusal enerji politikası oluşturulmalı, bu politika, iktidar ve hükümetlere göre değişmemelidir dediler.

ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran da komisyon üyelerine işletme bilgi verdi, işletmenin ihtiyaçlarını belirtti.