SOMA FACİASI İÇİN ATALAY'DAN BASIN TOPLANTISI
HABER / DUYURU

SOMA FACİASI İÇİN ATALAY'DAN BASIN TOPLANTISI

Türkiye Maden İş Sendikası -

Türk-İş Genel Başkan Ergün Atalay bugün Türk-İş'te bir basın toplantısı düzenleyerek, Soma Kömürleri'nde 301 maden emekçisinin şehit olmasına yol açan faciayı ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay 'Bu katliamın sorumlusu işveren, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, bu süreçte sorumluluklarını yerine getirmeyen bütün kurumlardır, sorumluluğu olan herkes hesap vermeli ve verecektir' dedi.

Türk-İş Genel Başkanı ErgünAtalay, basın toplantısında Soma'daki maden faciasını 'iş cinayeti' olarak nitelendirerek, faciada ölen 301 işçinin 17 farklı şehirde defnedildiğini söyledi. İşçilerin hepsinin ekmeğinin derdinde olduğunu belirten Atalay, 432 çocuğun yetim kaldığını, anne babaların evlat acısı yaşadığını ifade etti.

Türk-İş olarak, madenlerle ilgili sorunları, son 10 senedir değişik platformlarda dile getirmeye gayret ettiklerini ama sorunları ülke gündemine getirmekte zorlandıklarını anlatan Atalay, son 1 senede taşeron, özelleştirme ve madenlerde iş güvenliği konularında çeşitli eylemler yaptıklarına işaret etti. Madenlerde örgütlü sendikaların, TBMM'nin ve Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporların ülke gündemine gelmediğini aktaran Atalay, Sayıştay raporu ile madenler konusunda bazı bilgilerin de ortaya döküldüğünü bildirdi.

Facianın ardından hemen Soma'ya hareket ettiğini, işyerinde örgütlü sendika olan Türkiye Maden-İş sendikası yöneticilerinin de Soma'ya hareket ettiğini dile getiren Atalay, son işçinin cenazesi madenden çıkarılana kadar, yaklaşık 100 saat boyunca orada olduğunu vurguladı.Atalay, şöyle devam etti:

Maalesef ceset çıkardık, ölü çıkardık, onlara refakat ettik. 'Keşke'hiç iyi bir laf değil. Bu olaylar olmadan buülkeyi yönetenler bunları görebilseydi. Özellikle madenler ile ilgili gelinen durumda, o bölgedeki çalışma şartlarının ne kadar kötü olduğunu, ne kadar ilkel olduğunuoraya gittiğimiz zaman öğrendik. Oraya gidene kadar, ülkenin bakanından kamu kuruluşlarının genel müdürlerine tüm yetkililer,bazı gazetelerin köşe yazarları, bizim bazı arkadaşlarımız olmak üzerebu madenin iyi bir maden olduğunu,patronun iyi patron olduğunu, kamuoyunda herkes dillendirdi. Maalesef oraya gittiğimiz zaman işin hiç öyle olmadığını gördük. Bizim, şimdi önümüzde bu işin kim sorumlusu?Enerji Bakanlığı, TKİ, Çalışma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı müfettişleri, patron...Son günlerde öyle bir noktaya geldik ki sanki ocağı çalıştıran biziz, ihaleye veren biziz, kamyonla oradan para kazanan biziz'.

Atalay konuşmasında ' Sendikalarımız, şubemiz ile ilgili noksanlığımı var mıdır?, hatamız nedir ne değildir? Son 3-4 gündür arkadaşlarımız, ilgili sendikanın disiplin kurulu, Türk-İş'in denetim kurulu, yoğun bir çalışma yapıyor. Buradan herkes ders çıkartmak mecburiyetinde. Biz sendikalar, nasıl bir ders çıkartacağız? Özellikle ülkeyiyönetenler, Meclis, bundan ders çıkarmalı. Maalesef ülkeyi yönetenler, son yarım asırdır, Meclis,bizim lehimize, bir-iki karar dışında, hiçbir karar çıkarmadı. Meclis, patron ağırlıklı,sermaye ağırlıklı bir Meclis. Bu Meclis'te işçilerin lehine bir karar çıkması, dün de beklenmedi, bugün de beklenmez.'

Ücretin dışında işçi sağlığı ve güvenliğinin de sendikaların önceliği olması gerektiğine dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:

Devleti yönetenler diyor ki 'Bu ocaktan yılda 1,5 milyon ton, en fazla 2 milyonton kömür çıkar' diyor. Bunu TKİ yetkilileri söylüyor. Bu ocaktan 3,5 milyon ton kömür çıkıyor. Bu, ne demek? Bu işçi sağlığını,iş güvenliğini hiçe saymak demek, bu havalandırmayı hiçe saymak demek, bu 1,5 milyontonda 400 kişi çalışırken 3,5 milyon tonda 700-800 kişi çalışır demek. Böyle bir olaydainsanların kaçamaması demek, insanlarıntahliye edilememesi demek. Bunu devlet de biliyor, patron da biliyor. Bu ülkede para kazanma hırsı gözünü bürümüş olan patronlar, 'Daha çok nasıl kar ederim, daha çok nasıl kazanırım, bunu kazanırken işçi güvenliğinden işçi sağlığından nasıl fedakarlık yaparım,koruyucu malzemelerden -bunlar ücretli-nasıl fedakarlık yaparım', bunun hesaplarını yaptılar. İşçi sağlığını, iş güvenliğini hiç hesaba katmadılar.'

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 4 sene bekledikten sonra yürürlüğe girdiğini hatırlatan Atalay, bazı patronların ülkeyi idare edenlere işçilerden daha etkili olduğunu öne sürdü.

Taşeronlaşma konusunun bir an evvel ülke gündeminden düşmesi gerektiğini savunan Atalay, 'Bir an evvel ülkeyi yönetenler ülke gündeminde olan Yatağan özelleştirmesini durdurmalı. Bir an evvel DDK raporunu, sendikaların taslaklarını gündemlerine almalı, bunlarla ilgili kanunlar çıkarmalı' dedi.

Soma'daki facianın sorumlularının en ağır cezayı alması gerektiğini belirtenAtalay, şunları kaydetti:

Bunlara 'insan öldürdü, katil' muamelesi yapılması lazım. Normal yasalara göre bunların en fazla alacağı ceza 15 sene. 301 canın, 432 yetimin olduğu bir ortamda 15 sene ceza, doğru bir cezadeğil. Bu ceza ile ilgili kanun mu çıkaracak Meclis, yasa düzenlemesi mi yapacak, bir an evvel bunu gündemlerine almalı. Bu yasa ile ilgilidüzenlemeyapılmalı. Bu işin sorumluları kimse ihaleyi veren mi, denetlemeyen mi, patron mu, kimse bir an evvel en ağır cezayı almalı, bununla ilgili kamuoyu rahatlamalı. Sonrasında bu madenden daha tehlikeli madenlerin olduğunu 3 gündür yaptığımız çalışmalardan biliyoruz. Bir an evvel, bu madenlerin çalışmaları durdurulmalı, devletin bütün kurumları buraları denetlemeli. Bu süre zarfında çalışan arkadaşların ücretleri devlettarafından ödenmeli. Madenler güvenli hale gelince ocaklar çalışmaya başlamalı. Bu Türkiye Maden-İş ve Türk-İş'in talebi.'