Sendikamız Soma'da ''İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri'' düzenledi
HABER / DUYURU

Sendikamız Soma'da ''İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri'' düzenledi

Türkiye Maden İş Sendikası -
Sendikamızın Yönetici ve Temsilci Eğitim Seminerlerinin ilki Soma'da gerçekleştirildi. İki gün süren seminerde, Maden Mühendisi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Neslihan Çeviksoy, Maden Mühendisi ve Emekli Baş İş Müfettişi Adnan İnem, Türk-İş Sosyal Güv

Sendikamız “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu Yönetici ve Temsilci Eğitim Seminerlerinin ilkini, 06-07 Ekim 2016 tarihleri arasında Soma’da gerçekleştirdi.

Sendikamızın Soma’daki konferans salonunda düzenlenen seminere 5 şubemizin şube başkanları ve yöneticileri ile bu şubelerin iş yeri baş temsilcileri ve işyeri temsilcileri katıldı.

Seminere sendikamız genel merkezinden Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel Eğitim Sekreteri Ahmet Çümen katılırken, Ege Bölgesi Şubemiz Başkanı Recep Satır ve Yönetim Kurulu, Soma Şube Başkanı Şevket Şahin ve Yönetim Kurulu, Ege Bölgesi 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Şendil ve Yönetim Kurulu, Yatağan Şubemiz Başkanı Osman İlhan ve Yönetim Kurulu, Marmara Şubemiz Başkanı Musa Aydın ve Yönetim Kurulu, Soma 2 No’lu Şube Müteşebbis Heyet Başkanı Erol Kasap ve heyet üyeleri de seminerde hazır bulundu. Seminere bu şubelerimizin işyeri temsilcileri tam katılım sağladı.

İki gün süren seminerin ilk gününde saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Genel Eğitim Sekreteri Ahmet Çümen açılış konuşması yaptı. Çümen konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Arkadaşlarım, Sayın Hocalarım, İşyerlerimizin Değerli Baştemsilci ve Temsilci Arkadaşlarım, sizleri şahsım ve Maden-İş adına selamlıyorum. Sendikamız bünyesinde düzenlenen iş sağlığı ve güvenliği seminerine hoş geldiniz. 
Öncelikle Soma’da ve diğer madenlerde yaşanan iş cinayetleri ve kazalarında, alnının teri kurumadan hayatını kaybetmiş tüm emekçi şehitlerimize, 15 Temmuz gecesi hain darbe girişiminde demokrasi ve vatan sevdasıyla canlarını feda etmiş kahramanlarımıza, terör belasıyla savaşırken çatışmalarda şehit düşmüş bütün mehmetçik, polis ve sivillerimize Allah’tan rahmet diliyor, kendilerini saygı ve minnetle anıyorum. Bu ölümlerin son olmasını diliyorum.
Daha önceki seminerlerimizde de, üzerinde özellikle durduğum eğitim konusuna, bir kez daha değinmek ve sendikal eğitimin ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Üyelerimizin ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek kadar sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının oluşturulması için çaba göstermek, sendika olarak temel sorumluluklarımızdan biridir. Sendikalar işyerlerinde sürekli denetimin en önemli unsurlarındandır. Sendikalar üyelerini iş sağlığı ve güvenliği yönünde bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve duyarlı hale getirmek zorundadır. Çünkü her şeyden önce ve önemli olan insan hayatı, insan sağlığı ve vücut bütünlüğüdür.
Bizler de sorumluluğumuzun bilincinde olan bir sendika olarak, bölgelerimizde iş sağlığı ve güvenliği seminerleri yapmayı planladık. İlk seminerimizi Soma’da, burada sizlerle gerçekleştireceğiz. 2. ve 3. seminerimizi ise farklı bölgelerde yapacağız ve bunların da planlamasını şimdiden yapıyoruz. Amacımız siz yönetici ve temsilci arkadaşlarımızı, yeni çıkan yasa ve yönetmelikler çerçevesinde, değerli hocalarımızdan alacağımız bilgilerle bilgilendirmek, bilinçlendirmek, işyerlerine döndüğümüzde edinilen bilgilerle üyelerimizi yönlendirmek ve önderlik edebilmenizi sağlamaktır. Dileğimiz, buradan edindiğiniz, bilgi, deneyim, gözlem ve duygularınızı işyerinize döndüğünüz zaman arkadaşlarınızla paylaşmanızdır. Sendikamızın birer örgütlenme neferi gibi çalışmanızdır. Özellikle temsilci arkadaşlarımız sizler, sendikanın işyerlerindeki yüzü ve varlığısınız.
Çalışma hayatında maalesef hala çözümlenmemiş sorunlar ve emekçileri yakından ilgilendiren konular güncelliğini koruyor. İş cinayetleri ve kazaları, kıdem tazminatı, taşeron gibi önemli meseleler canımızı yakmaya ve sıkmaya devam ediyor. İş kazalarında hala dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi olma derecemiz ise utanç çizelgemiz. İş sağlığı ve güvenliği konularında birçok adım atılsa da, kanunlar çıksa da hala iş kazaları ve cinayetleri önlenebilir duruma gelmedi. Bu konuda sadece devlete işverene değil, biz emekçilere de büyük görevler düşüyor. Biz, bize düşeni yapmaya hazırız ama asıl sorumlu merciler de bir an önce bu önlemleri almalı ve herkes taşın altına elini koymalıdır. Türkiye Maden-İş Sendikası olarak, bizler bu bilinçle iş sağlığı ve güvenliği seminerlerimizin devamını getirecek ve üyelerimizi bilinçlendirmeye devam edeceğiz.
2 gün sürecek olan seminer süresince değerli hocalarımız bizlerle bilgilerini paylaşacak, bilincimize katma değer katacaklardır. Filozofun dediği gibi “Bir şeyi gerçekten bilmek, onu anlatmakla olur”.
Bu seminerler sadece bir bilgi aktarım ve bilinç oluşturma işlevi görmüyor. Aynı zamanda teşkilatımızın çeşitli bölgelerinden gelen siz temsilcilerimizin de, birbirini yakından tanımasını, sendikal birlik ve dayanışma duygularının güçlenmesini de sağlıyor. Bizim gücümüz birlikteliğimizdir. Ne kadar birlikte hareket edebiliyor, ne kadar omuz omuza verebiliyorsak ve ne kadar saflarımızı birleştirebiliyorsak o kadar güçlü olabiliriz; işimizi korur, ekmeğimizi geliştirir, işyerlerimizi güvenli hale getiririz. Seminerimizi özellikle sendika temsilcilerimize, yasaların neler getirdiğini anlamaları açısından önemli buluyorum. Sizlerin de kafasına takılan sorularınızı, eğitim akışı içerisinde değerli hocalarımıza sormanız, öğrenmeniz katkı sağlayacaktır. Hocalarımıza şimdiden sendika olarak teşekkür ediyor, seminerimizin yararlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Seminere katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor, çalışma hayatınızda kazasız, belasız, başarı dolu günler temenni ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

Açılış konuşmasının ardından seminere geçildi. Seminerde konuşmacı olarak Maden Mühendisi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Neslihan Çeviksoy, Maden Mühendisi ve Emekli Baş İş Müfettişi Adnan İnem, Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Barış İyiaydın yer aldı.

İlk gün seminerin öğleden önceki bölümünde Neslihan Çeviksoy, “Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Çalışan Temsilcisinin Nitelikleri ve Seçilme Usul ve Esasları” başlıklı sunumunu yaptı. Öğleden sonraki bölümde ise Adnan İnem “Maden İşlerinde İş Kazalarının Nedenleri ve Önleyici Tedbirler” konusunda bir konuşma yaptı.

Seminerin ikinci gününde Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Barış İyiaydın, “Maden İşçilerinin Haklarında Yapılan Değişiklikler ve Emeklilik Koşulları” ve “Genel Sağlık Sigortası” konulu sunumlarını yaptı.

Seminerin sonunda Genel Eğitim Sekreteri Ahmet Çümen, seminerinin çok verimli geçtiğini belirterek, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etti.

Ardından sertifika törenine geçilerek, katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.

Sertifika töreni sonrasında 301 maden şehidimizi anmak üzere toplu olarak Madenci Şehitliği’ne gidildi. Ziyareti sırasında Kur'an okunurken, şehit madencilerimizin mezarlarına karanfil bırakıldı ve dua edildi.