Sendikamız Mardin Şubesi 2. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Sendikamız Mardin Şubesi 2. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız Mardin Şubesinin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Şube Başkanlığı görevine Ali Aygün 4 yıllığına tekrar seçilirken, Şube Başkanvekili Emin Açılan, Şube Sekreteri Abdülkerim Üner, Şube Mali Sekreteri Mehmet Tarman, Şube Teşkilat Sekreteri Mehmet Dözgün oldu.

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerinin de yer aldığı kongrede, Divan Başkanlığını Genel Başkanımız Nurettin Akçul yaptı. Kurul Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Genel Başkanımız burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: 'Değerli arkadaşlar, Türkiye Maden İşçileri Sendikası 64. yılını kutluyor. Yani 64 yıllık , Türk-İş gibi büyük bir konfederasyona bağlı güçlü ve köklü bir sendika. Sendikanın da sizin sosyal, ekonomik refahınızı daha üst seviyelere getirmek gibi bir sorumluluğu var. Eksiklerimiz olmakla birlikte yaptığımız ve yapacağımız çok iş var. Buradan işverenlere de sesleniyorum. Bizi hafife almasınlar.
Sizdeki enerjiyi, gücü görüyorum. Gerçekten özverilisiniz. İşinize ve işyerinize sahip çıkıyorsunuz. Bundan dolayı da sizi tebrik etmemiz gerekiyor ve ediyoruz.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak Türkiye'nin en aktif ve en hareketli sendikasıyız. Soma'da günler önce başlayan özelleştirme karşıtı eylemimiz hala devam etmektedir ve olumlu sonuç alıncaya kadar da mücadelemiz sürecektir. Asla vazgeçmeyeceğiz. Buradan eylem çadırında eylemlerini yürüten arkadaşlarımıza da sizin adınıza selam gönderiyorum.

Değerli arkadaşlar, ben tek başıma Nurettin Akçul'um, Ali Başkan da tek başına Ali Aygün. Eğer birlikteysek güçlüyüz. İyi günde kötü günde birlikteliğimizi koruyabiliyor, muhafaza edebiliyorsak gerçekten önümüzde kimse duramaz. Aranıza nifak sokmak isteyenler olacaktır. Farklı hedefler olacaktır. Sakın ola ki birliğinizi bozmayın. Birbirimize darılmış olabiliriz, küsmüş olabiliriz, hata yapmış olabiliriz ve eksiklerimiz olabilir. Nihayetinde hepimiz insanız. Önemli olan Sendikanızın şubenizin arkasında durmayı zaten başardınız, bundan sonra da başaracağınızdan hiç şüphemiz yok. Birlikte kanat çırptığımız sürece, birlikte yürüdüğümüz sürece, aşamayacağımız hiç bir sorun yok.
Ankara'da bir adresiniz var. Ankara'da Maden-İş var. Türkiye'de Türk-İş var. Madenlerde Türkiye Maden İşçileri Sendikası var. Kurulun Mazı dağı Mardin, Ülkemiz, sendikamız ve tüm madencilere hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinize sağlık, huzur, başarı dolu günler diliyorum'.

Mardin Şube Başkanı Ali Aygün de burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: '

'Sayın Genel Başkanım
Sayın Genel Merkez Yönetim Kurulu,
Basınımızın değerli mensupları,
Siz çok kıymetli Delege arkadaşlarım,
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Mardin şubesi 2. Olağan Kongresi'ne hoş geldiniz.
Sizleri şahsım ve Yönetim Kurulu adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Madenlerde çalışırken hayatını kaybetmiş bütün maden şehitlerimizi saygıyla anıyorum, mekanları cennet olsun.
Değerli Delegeler,
Dünya yaklaşık iki seneyi aşkın küresel bir pandemi ve onu getirdiği ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Üzerine bir de Ukrayna Rusya Savaşı eklenince ülkelerin ekonomisi durma noktasına geldi. Savaşlar bireysel canlar alırken küresel anlamda özellikle artan gıda ve enerji fiyatları ile milyonları etkiliyor. Her alanda gelişmekte olan ülkemiz bu ekonomik krizden fazlasıyla etkilenmektedir. Halkımız ciddi bir pahalılıkla karşı karşıya kaldı. Binlerce işçi kardeşimiz işini kaybetmiş ve evlerine ekmek götüremez hale gelmiştir. O yüzden her alanda dışa bağımlı değil kendi üreten bir toplum olmak zorundayız. Pandemi sürecinde bizim Madencilik iş kolu ve buna bağlı üretim sektörüne baktığımızda çalışmaya üretmeye aralıksız devam ettik. Pandeminin en zirve en zorlu günlerinde ölüm pahasına ülkemiz için ürettik. Bu süreçte virüs nedeniyle vefat eden iş arkadaşımız Mehmet KAPAN' ı buradan tekrar rahmetle anıyorum. Mekânı cennet olsun. Ailesine ve çocuklarına başsağlığı diliyorum.
Değerli Delegeler,
Enerji, hammadde ve teknolojide dışa bağımlı ama birçok değişik madenlere sahip bir ülkeyiz. Altın, bor, kömür, fosfat, bakır ve onlarca çeşit maden var ülkemiz toprakları yer altında. Biz çıkaralım dışa bağımlı olmayalım diyoruz. Birileri de bir sürü bahane üretip çıkarmayın diyorlar. Sendika olarak, Çed raporu almış, doğayı ve çevreyi koruyan bütün iş yerlerimizi destekliyoruz. Bunu başta ülkemiz ithal etmesin dışarıya döviz vermesin ve istidam yaratılsın diye destekliyoruz. Yer altında duran bir maden çıkarılıp işlenmediği sürece hiç kimseye fayda sağlamaz.
Pandemi süreci ve Ukrayna Rusya savaşı gösterdi ki her alanda ama özellikle gıda ve enerji alanında kendi kendine yetebilmek çok önemlidir.
Değerli Delegeler,
Bu zor günlerin bir an önce geçmesini Rabbimden diliyorum.
2019 yılında yine bu mekânda sizlerle ilk seçimimizi yapmıştık ve şimdi 2022 de 2. Olağan Kongre için karşınızdayız. Geçen dönemde haklarımızı korumak ve geliştirmek için çok emek sarfettik. Başta genel başkanımız Sayın Nurettin Akçul olmak üzere Genel Merkez Yönetim Kurulu bu Toplu İş Sözleşmesi süreci dahil her sorunda yanımızda oldukları için sizler adına kendilerine teşekkür ediyorum. Aldığımız haklar elbette yeterli değil. Ücret dengesizliğinden tutun servis sorununa kadar bu anlamda alınacak daha çok yolumuz var. Günümüz şartlarında sosyal, siyasi ve bunlara bağlı olarak ekonomik veriler o kadar hızlı değişiyor ki, bir ay sonraki süreci göremiyoruz. IMF, Dünya Bankası, Ekonomi bakanlığı ve Merkez bankası gibi kurum ve kuruluşlar sürekli olarak ekonomik verileri revize etmektedirler. Bu durum bütün emekçilerin bir sorunu oldu. Bu durumu en az kayıpla atlatmak ve sizlerin daha rahat olabilmesi için her çabayı gösteriyoruz.
2022 yılında zor bir Toplu İş Sözleşmesi süreci geçirdik. Dik durduk ekonomik sıkıntının faturasını biz çalışanlara kesemezseniz dedik. Bundan sonra da haklarınızı ve kazanımlarınızı geliştirmek için her çabayı göstereceğiz.
Değerli Delegeler,
Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyeleriyiz. Otuz bin maden emekçisinin bir araya geldiği bu iş kolunda 1958'den bu yana öncü ve köklü bir sendikayız. Maden emekçisinin sorunlarını bilen, ülkemiz gündemini bilen, madenlerin üretilmesini destekleyen bir sendikayız. Pandemi döneminde dahil eğitimlerine ara vermeden devam eden bir sendikayız. Her çeşit Madenlerde örgütlüyüz ve zor bir iş kolundayız. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin en riskli olduğu bir alanda çalışıyoruz, üretiyoruz ve hakkımızı da istiyoruz. Binlercemiz yer altında binlercemiz yer üstünde ve binlercemiz de buna bağlı üretim proseslerinde çalışarak ülkemize katma değer yaratıyoruz.
Değerli delegeler,
Madenlerimiz, yeraltı kaynaklarımız kamu veya özel sektör eliyle üretilmeye devam edecek. Buradan söylüyorum hangi işyeri olursa olsun önce insan diyecek, önce işçi sağlığı ve iş güvenliği diyecek, yatırımını ve sistemini ona göre yapacak. İnsanı, doğayı ve çevreyi koruyacak ve çalışanlarına da günün şartlarına uygun haklarını verecek. Taleplerimiz açık ve nettir. Sendika olarak hep bunun mücadelesini verdik ve bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.
Değerli Delegeler,
İlk dönemde olduğu gibi, teveccühleriniz ve destekleriniz ile inşallah bundan sonraki dönemde daha etkin, daha yetkin ve daha görünür bir sendikacılık ortaya koyacağız.
Bu amaçla Kongremizin başta Maden İş Sendikası camiasına, bütün ülkemiz işçi sınıfına ve işyerimize hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize kazasız belasız çalışmalar diliyorum.
Allah'a emanet olun!'.