Sendikamız Genel Sekreteri Tamer Küçükgençay Soma'da Basın Açıklaması Yaptı
HABER / DUYURU

Sendikamız Genel Sekreteri Tamer Küçükgençay Soma'da Basın Açıklaması Yaptı

Türkiye Maden İş Sendikası -

Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın ve Soma'da bulunan şubelerimizin Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Soma Cengiz Topel meydanında bir konuşma yaptı.

Tamer Küçükgençay ,işçilerin meclisten geçen tazminatları ile ilgili emeği geçenlere teşekkür ederken, Uyar Madencilik mağdurları için de bayrama kadar çözüm beklediklerini kaydetti. Küçükgencay konuşmasında şunları söyledi: ' Şimdiye kadar maden işçilerinin acılı ailelerinin yanlarında durmamız gerekiyordu ve biz bunları yaptık. Ben önce teşekkürle başlamak istiyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanan 6 maddede, Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocakları çalışanlarının kıdem tazminatının onaylanması hepimizi mutlu etti.

Bunun için başta Enerji Bakanlığı, Manisa Milletvekilleri ve bu iş için mücadele eden arkadaşlara Genel Başkanımız ve sendikamız adına teşekkür ederim. Uyar Madencilik çalışanlarının 7 yıldır alamadıkları haklar var. Bu insanlar perişan, yorgun, işsiz ve evlerine gelen icra ile uğraşan insanlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Uyar Madenciliğin adı onlarca kez konuşuldu. Buna rağmen bir türlü bu konuya yanaşılmadı.

Firmanın sahibi Azim Uyar işçinin haklarını ödemeyen bu uyanık arkadaşımız dedi ki, 'Benim atık kömürün var. Bizler bu kömür karşılığında işçilerin tazminatını ödemek istiyoruz.'
Bu konu ile ilgili Enerji bakanımız ve Türkiye Kömür İşletmeleri ile görüşmeler yaptık.
Maden sahibi Azmi Uyar bir dilekçe ile Türkiye Kömür İşletmeleri ile ben bu kömürden vazgeçiyorum kömür alın. Uyar Madencilik çalışanlarının tazminatlarını ödeyin dedi.

Buraya kadar her şey doğru diyelim fakat Türkiye Kömür İşletmeleri buraya ekipler gönderdi numunelerini aldı.
Numuneler sonunda yapılacak işlemlere göre ekonomik değerine göre kömürün nasıl alınacağını karar verilecek.
Uyar Madencilik için sahasında bulunan kömürün değeri ne kadar? 15 milyon TL. Sayın Azmi Uyar; ver imzanı al 15 Milyonu yatır arkadaşların parasını bu iş böyle çözülür. Değilse burada eylemler bitmez.

Bizler sendika olarak bunun takipçisiyiz.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak Uyar madenciliğin yaptığı haksızlıkları gideresiye kadar arkadaşlarımızın yanlarında durmaya devam edeceğiz. Eğer bu çalışmalar sonunda bayrama kadar haber gelmezse bundan sonra yapılacak olan işçilerin her tür eyleminde yanındayız.

Soma acıların kenti. 6 yıldır bu arkadaşlarımız çok acılar çektiler.
Hatta 301 şehit ailelerinden haklarını halen alamayanlar varken bu mağduriyetin hızlı bir şekilde giderilmesi gerekir. Biz diyoruz ki Soma da acılar dinsin. Uyar madencilik mağdurları için fikrimiz şudur. Biz artık bu insanları mutlu görmek istiyoruz.
Türkiye Kömür İşletmeleri'nde bilindiği üzere 2 ay önce
Genel müdür değişmişti. Dünkü işlem kayıtlarına bakıldığında Soma'da 48.000 ton kantardan çıkan kömür var. Açık ve net söylüyorum. TKİ'nin ülke genelinde yüzde 65 kömür üretimini gerçekleştirilen Soma'yı ziyaret etmeyen bir genel müdür var.
Sen genel müdür olarak iki aydır gelmeyeceksin de ne zaman geleceksin. Sen bu Türkiye Kömür İşletmeleri'ni satılınca mı geleceksin savınca mı geleceksin.
Bu memlekete kazalar olunca mı geleceksiniz.
Soma'yı herkes ciddiye almak zorundadır. Biz sendika olarak diyoruz ki Soma İşletmesi Müessese Müdürlüğü olmalıdır.
Ciddiye alan yok. Üreten yer dedik ciddiye alan yok. Burada kazalar olabilir dedik ciddiye alan yok. Yeni Anadolu üzerinden 3 kez çıkan ihale, açık ocakların iadesi söz konusu bunu başaramadılar.
Şimdi taktik meselesini söylüyorum. Yeni Anadolu duracak, Kartalkayası A panosu yeni Anadolu şirketine verilecek.
Bizler sendika olarak bunun takipçisiyiz. Biz buna Soma olarak sendikası ile herkesi ile hayır diyeceğiz. Böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz.
Türkiye Kömür İşletmeleri'nde bir yönetim oluşuyorsa ilk ziyaret edilecek yer Soma'dır..
Türkiye Kömür İşletmesini kontrol şubeye mi çevirmek istiyorsunuz. Sizlerin müdürlük anlayışı bu mudur. Hayır arkadaşlar Soma müdür üretemiyor. Yardımcı gönderemiyor. Artık siyasetimizin bile sorgulanması gerekir. Bu alınamayan haklar da dahil. Hiçbir sendika hiçbir işçinin haklarını alamamasını istemez.
Artık bizler ciddiye alınmak istiyoruz. Bizler üretiyoruz ama söz sahibi değiliz. Yok sayılıyoruz. Bizleri ne zaman hatırlıyorlar biliyor musunuz ? Ölünce hatırlanıyoruz.. Gözlerimiz kör olunca, ayaklarımız kopunca hatırlanıyoruz.
Artık bu saçmalıklar dursun diyoruz. Ben şubelerim için Türkiye Kömür İşletmeleri'nden randevu istediğim zaman verilmelidir. Pandemi var diye randevu vermiyorsun. Ancak bu işçilerin hepsi bu süreçte kömür etmeye devam etti. Biz Maden İş Sendikası'nın görüşünü açık ve net olarak söylüyoruz. Uyar Madencilik çalışanları hakkını alacak. ELİ, Kartalkaya ile üretimini yapacak.
Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi de Yeni Anadolu şirketi yatırım yaparak burada görevine devam edecek.
Ben burada şunu da söylemek istiyorum, hayatında hiç madencilik yapmamış, madenciliği bilmeyen ama sendikacı olarak yetişmiş ekmeğini sendikacılıktan kazanan kişilere de prim vermemek gerekir. Onların amacının Soma'yı kullanıp başka yerleri eklemeye çalıştıklarını Mecliste gördük. Önce bizim çözülecek Soma işimiz var. Burada Maden-İş sendikası vardır. Biz öyle internetten atıp tutmak istemiyoruz, yaptığımız işlerle de övünmek istemiyoruz. Genel başkanımız ve bizler yaptığımız sayısız görüşmeleri ne fotoğraflandırdık, ne bir şey yaptık. Bir emek var ortada. Ama yeter artık. Biz diyaloğu seçtikçe, birileri bir şeyden anlamıyor. Biz Maden İş sendikası olarak işçilerin , üyelerimizin yanındayız.
Soma Kömürleri Atabacası, Geventepe ve Işıklar Maden Ocağı çalışanlarının tazminatlarının ödenmesinin yolunun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz, ancak yaklaşık 7 yıldır çözülmeyen Uyar Madencilik çalışanlarının tazminatlarının da bir an önce ödenmesini istiyoruz.