Proje Etkinliklerimiz Elbistan ve Soma'da Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Proje Etkinliklerimiz Elbistan ve Soma'da Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -

Projemiz Etkinlikleri Elbistan ve Soma'da Gerçekleşti

Sendikamızın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde Avrupa birliği mali desteğiyle 2021 yılında uygulamaya başladığı 'Dayanışma İle İş Güvenliği: İSG İçin İşveren, İşçi ve Aileler El Ele' projesi kapsamında, Elbistan ve Soma'da iş sağlığı günleri etkinliği düzenlendi.
İlki Elbistan'da gerçekleştirilen etkinliğin tanıtımı iş ve işveren temsilcileri ile proje paydaşlarının bir araya geldiği toplantıda yapıldı. Toplantıya sendikamız Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve şube yöneticileri, Elbistan Belediye Başkan Vekili Ali Demir, SGK Elbistan Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Kaynak ve basın mensupları katıldı.
Programda konuşan Adil Bölükbaşı, iş sağlığı güvencesiyle ilgili başlatılan projede Elbistan'ın da yer almasının kendileri için önemli olduğunu söyledi ve 'İnşallah bu proje ile işveren ve çalışanlar olarak, iş sağlığı güvenliğiyle ilgili daha da bilgilenip hassasiyetimizi artıracağız' dedi. Proje kapsamında Avrupa Birliği'nden alınan destek ile işveren, işçi ve aileler ile iş birliği sağlanarak, işçilere alanında uzman kişilerce eğitim sunulacağını ve bu sayede iş kazalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bölükbaşı, 'Bu bir başlangıç. İnşallah önümüzdeki günlerde iş kazalarının önlenmesi için neler yapılması gerektiğini planlayacağız. Maden çalışanlarının kazasız üretim yapması ve bu çalışmalar ile sıfır ölümlü iş yerlerinin oluşturulmasını amaçlıyoruz. Projenin genel amacı, her yönden sorumluluğun teşviki ile maden sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin önemi hakkında farkındalık oluşturmak, aileler, yöre halkı, işçi ve işverenler dâhil tüm taraflara güvenli bir ortamı geliştirmek ve güvenlik kültürünün yaşamın her alanına işlenmesini sağlamaktır' dedi.
Sendikamız Genel Başkan Danışmanı Ertuğrul Bayrak da, Avrupa Birliği hibe projesi kapsamında Türkiye'nin her yerinde madencilere iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler vererek, iş sağlığı güvenliği konusunda hassasiyet oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Bayrak , 'Sendika olarak Avrupa Birliği hibe programı kapsamında Türkiye'nin her yerinde madencilere iş sağlığı güvenliği konusunda eğitimler vererek sonrasında arkadaşlarımızın rahatlaması için şehir şehir geziyoruz. Sendika olarak taşın altına elimizi koyduk. Aynı şekilde işverenlerden, yerel yöneticilerden de bekliyoruz. Konuyu ne kadar ciddiye alırsak madenlerdeki kazaların önüne de o kadar geçeceğimizi düşüyoruz. Hepimizin üzerine düşen görevler var' ifadelerini kullandı.

Etkinliğin ikincisi 1-2 Nisan tarihlerinde Soma'da gerçekleşti. Burada düzenlenen bilgilendirme toplantısına sendikamız Genel Mali Sekreteri Zekeriya Aydın, Soma 2 No'lu Şube Başkanı Fahrettin Yalçın ve şube yöneticileri, Soma Şube Başkan yardımcısı Selçuk Metin ve şube yöneticileri, İMBAT Madencilik A.Ş. Çevre ve İSG uzmanları, DemirExport Madencilik A.Ş. Çevre ve İSG Uzmanları ve basın mensupları katıldı. Toplantıda Proje Uygulama Danışmanı Murat Çevik, Proje Genel Koordinatör Yardımcısı Rumeysa Orhan, sendikamız Genel Başkan Danışmanı ve proje sorumlusu Ertuğrul Bayrak, katılımcılara yapılan çalışmalar ve etkinlikler hakkında bilgi verdi.
Etkinlikte, yerel halkın, eşlerin, anne ve babaların yanında çocukların da iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık kazanması, hep birlikte eğlenceli ve öğretici oyunlarla küçük yaştan itibaren güvenlik kültürüyle tanışmaları ve çalışan babalarının koşullarını, iş güvenliğinin öneminin vurgulanması hedeflendi.
Etkinlik kapsamında, çocuklar 2 gün boyunca Soma Türk İş Madenciler İlkokulu bahçesine kurulan güvenlik parkurunu , alanında uzman eğitimcilerle deneyimledi.
Diğer bir etkinlikte ise, maden sektöründe iş güvenliği ve güvenlik kültürünün hayatımıza yerleşmesi için 2 seans olarak 'Madencinin yolu' başlıklı tiyatro oyunu sergilendi.
Güvenlik kültürünü hedef bölgelerde oluşturmaya yönelik olarak Soma'da gerçekleştirilen İSG şenlikleriyle; anne-baba, eşler, çocuklar ve işçiler hep birlikte eğlenerek öğrendi.