Marmara Şubemizin Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Marmara Şubemizin Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız Marmara Bölgesi Şubesi 11.Olağan Genel Kongresi 5 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleşti. Mevcut şube başkanımız Musa Engin başkanlık görevine 4 yıllığına tekrar seçildi.

Kongreye, sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel Teşkilat Sekreteri Yasin Karatay, Genel TİS ve Mevzuat Sekreteri H.Hüseyin Gürbüz, Genel Eğitim ve Araştırma Sekreteri Ahmet Çümen, sendikamıza bağlı şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, çeşitli sendika ve şube temsilcileri ile delegeler katıldı.

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul’un divan başkanlığını yürüttüğü kongrede, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sendikamız Marmara Bölgesi Şubesinin dört yıllık çalışma raporları okunarak oylandı.

Seçimde şube başkanlığına Musa Engin, Şube başkan vekilliğine Zafer Maraşlı, Şube sekreterliğine Bahittin Avcı, Şube mali sekreterliğine Mehmet Yıldız, Şube teşkilatlandırma sekreterliğine ise Hüseyin Işık seçildi.

Şube denetim kurulunaTarık Kartal, Musa Evcimen, Fatih Atmaca seçilirken, Şube disiplin kuruluna ise; Banu Büyükdeğirmenci, Ramazan Aydın, Mehmet Karataş seçildi.

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul
kongrede yaptığı konuşmada, genel merkez olarak KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Akçul konuşmasında :“Dört yıl önceki genel kurulda bu şubemizin üye sayısı 500 civarındaydı. Hep şöyle yanlış bir algı var; sayısı az olan şubeler artık yavaş yavaş tasfiye edilsin. Biz genel merkez olarak buna hep karşı çıktık, karşı çıkmaya da devam edeceğiz. O tarihte 500 civarında üyesi olan şubemiz bugün binleri geçti. İnşallah eminim ki bundan sonraki genel kurulda iki binli rakamları da geçmiş bir şubenin genel kurulunu yine sizler burada yapmış olacaksınız.

Bu genel kurulun bir özelliği var. İlk defa burada taşerondan gelen delege arkadaşlarımız var. Tabi ki taşeron meselesiyle ilgili Türkiye Maden İşçilerinin görüşünü bu arkadaşlarımız da bilmek isteyeceklerdir. Biz de bu meselenin takipçisi olmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar nasıl ilgilendiysek, peşinde olduysak, bundan sonra da bu meselenin takipçisiyiz. TÜRK-İŞ Konfederasyonumuz da bu meseleyi olmazsa olması haline getirmiştir.

Bizim üzüntümüz şu; 800 binin üzerinde taşeron emekçisi kadroya alındı, bu hepimizi sevindirdi. Ama sonradan bir baktık ki KİT’ler kapsam dışı kalmış. Bu tabi bizim en büyük üzüntümüz oldu. Bizim örgütlülük alanımızda 800 bine yakın taşeron çalışanı arkadaşımız var. O yüzden bu meseleyi birinci önceliğimiz haline getirdik, peşindeyiz. Bu konuyla ilgili bir yönetmelik çıktı ama o bizi çok tatmin etmiyor. Mevcut yönetmelik bu konuya da bir çözüm getirmiyor. Arkadaşlarımız bir çalışma yaptılar, ilgili kurumlardan bilgi istediler. Ancak gelen bilgiler de çok iç açıcı değil. Ama şundan emin olun, bu meselenin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan sendikamız Marmara Şube Başkanı Musa Engin ise yeni dönemde de işçilerin hakları için çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. Engin konuşmasında şunları söyledi:“Sendikalı örgütlerin genel kurulları, sorunların tartışıldığı, amaçların ve kazanımların gözden geçirildiği en önemli günlerden biridir. Temel amaç, tabanın söz ve karar sahibi olmasıdır. Temsil görevi üstlenen bizlerin birinci görevi bu ilkeyi hayata geçirmektir. Genel kurul toplantımızda, dört yıllık çalışma dönemini kapatıp, yeni bir çalışma dönemi açmış olacağız.

Geride bıraktığımız dönem içerisinde, çalışma hayatında baş gösteren önemli sorunlarla karşı karşıya kaldık. Bu sorunlar ile mücadele, sendikal faaliyetlerimizin ilk sırasında yer almıştır. Çalışma hayatının çözüm bekleyen önemli sorunları bulunmaktadır. Son dönemdeki uygulamalar ile kamuda taşeron uygulaması büyük oranda sona erdirilmiştir ve taşeron işçilerin büyük bölümüne kadro verilmesi çok olumlu bir gelişmedir.
Ancak bu olumlu düzenlemeler, başta KİT’lerde çalışan taşeron işçileri olmak üzere kapsam dışında bırakılan diğer taşeron işçiler nedeniyle tam anlamıyla sonuca ulaşamamış, kamuda taşeron uygulaması tamamıyla sona ermemiştir. Kapsam dışında bırakılan taşeron işçilerine de verilen sözler doğrultusunda, çalışma barışı ve çalışma verimliliği için ayrımsız ve şartsız olarak kadro verilmesi en büyük beklentimizdir.

Günümüzde belirli bir hakkı elde edebilmek için haklı olmak yetmez. Bir hakkı almak için güçlü olmak gerekir. En küçük hakkın elde edilebilmesi bir gücü gerektirir. Bu güç ise, biz işçilerin birlik-beraberliği ve örgütlenme ile elde edilir. Sendikal örgütlenme politikalarının belirlenmesi, sendikal yenilenmenin ve sendikalara yeniden mücadeleci bir güç, bir kimlik kazandırmanın olmazsa olmaz ilkesi örgütlenmedir.

Biz de Maden-İş Sendikası olarak, genel merkezimizin bize verdiği yetki doğrultusunda başta altın madenleri TÜMAD ve Zenit Madencilik, Amcol ve Omya Madencilik ile Çan Linyitleri İşletmesi ve Eti Maden Bigadiç işyerlerinde taşeronda örgütlenmiş bulunmaktayız. İşyerlerimizin bazısında sözleşme, bazısında mahkeme, bazısında ihaleden kaynaklı problemler bulunmaktadır. Genel merkezimizin de katkısıyla bunları bu dönem içerisinde çözeceğiz.

Sizlerden aldığımız güçle, genel merkezimizin ve Türk-İş’in aldığı kararları hayata geçirerek, sizlere hizmet üretmeye çalıştık. Gücümüzü siz üyelerimizden aldık. Bu genel kurulumuzun birlik ve dayanışma ruhumuzu güçlendirmesi, sendikal bütünlüğümüzün artması, maden işçileri ve işçi sınıfı için hayırlı sonuçlar üretmesi dilekleriyle hepinize saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Yaşasın Türk-İş, Yaşasın Maden-İş".