Marmara Şubemizin Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Marmara Şubemizin Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız Marmara şubesinin 12. Olağan Genel Kurulu, 20 Mayıs 2022 tarihinde Balıkesir Altıntaş Otel'de gerçekleştirildi. Kurulda mevcut Başkan Musa Engin, şube başkanlığına 4 yıllığına tekrar seçildi.

Başkanlığını Genel Başkanımız Nurettin Akçul'un yaptığı Divan'da , Divan Başkan Yardımcılıklarını Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek ile Genel Sekreter Tamer Küçükgençay yaparken, Divan Katipliğini Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın İle Genel TİS ve Mevzuat Sekreteri H. Hüseyin Gürbüz yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayıp oy sayımıyla sona eren kongrede Musa Engin şube başkanlığına tekrar seçildi.
Genel Başkanımız Nurettin Akçul, burada yaptığı konuşmaya maden şehitlerini anarak başladı. Birlik ve beraberliğin, örgütlü mücadelenin öneminden bahseden Genel Başkanımız Akçul, kurulun herkese ve Maden-İş camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.
Şube Başkanı Musa Engin de yaptığı konuşmada şunları söyledi: '

Öncelikle madenlerde çalışırken hayatlarını kaybetmiş bütün madenci şehitlerimizi saygı ve hürmetle anıyor, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Mekânları cennet olsun.

Değerli Misafirler, değerli delegeler,

Dünyanın başına, bütün halkları sıkıntıya sokacak bir virüs belası geldi. Birçok insanımızı kaybettik. Covid-19 dünyada çok ağır bir enkaz bıraktı ve azalmasına rağmen hala devam ediyor.
Sonucunda küresel bir ekonomik kriz çıktı. Ülkemizde de binlerce insan işsiz kaldı, ekonomik olarak çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldık. Gelişmekte olan ülkemiz bu ekonomik krizi çok ağır atlatıyor. Pahalılık nerdeyse her alanda karşımıza çıkıyor. Bu sıkıntıların bir an önce bitmesini diliyorum. Buradan hükümete sesleniyorum. Krizin faturasını emekçilere kesmeyin. Salgın boyunca maden işçileri ülkemiz için üretmeye aralıksız devam etmiştir. Hastalıktan çok ülkelerini sevdiklerini göstermişlerdir. Buradan bütün maden emekçilerine teşekkür ediyorum.
Yıllardır her platformda dile getirdiğimiz örgütlenme sorunu hala giderilmedi. Örgütlenmenin bir işçi için demokratik bir hak olduğunu söyleyenlerin, önündeki engeli kaldırmadığı sürece inandırıcı olmadıklarını görüyoruz. Sürece bir bakalım: Bir işyerinde çalışan 100 kişiden 70'i sendikalı oluyor. Sonrasında Çalışma Bakanlığı'na yetkiye başvuruluyor. Yetki çıkıyor. Yetki bildirimi ilgili sendika ve işverene gönderiliyor. Buraya kadar her şey ne kadar normal görünüyor. Ama yetkiyi çalışanlar hak etmesine rağmen işveren yetkiye itiraz ediyor. Mahkemeye taşıyor. Yetki dondurulup, en az iki yıl mahkeme süreci bekleniyor. İşveren bu arada sendikaya üye olanlara baskıya başlıyor, işten atıyor ve zorla sendikadan istifa ettiriyor. Bakanlıkta verilen yetki mahkemeye takılıyor. Bir yandan her işçinin sendikaya üye olma hakkı var diyeceksin. Bir yandan da sakın üye olma, işveren yetkiye itiraz ederse üyelik askıya kalır. Bizler Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak, örgütlenmenin mahkeme olmaksızın Bakanlıkta bitmesini istiyoruz. Bakanlığın doğruladığı örgütlenme, mahkemede bozulmamalı, ilgililerden bu sorunun çözümünü bekliyoruz.

Biz maden işçilerinin en büyük sorunlarından bir tanesi de iş kazaları. Ülkelerin itibarı halklarına verdiği değerle ölçülür. Çıkardığı yasaları ilgili kurumlarla takip edip, çalışanların güvenliğini garanti altına alır. İşverenler de işyerlerini işçi sağlığı ve güvenliği şartlarına uygun hale getirip, işe aldıkları emekçilere üretim yapın diyebilir. Bütün işverenlere sesleniyorum: İnsana yapılan yatırım o aileye, o ülkeye yapılan yatırım demektir. İşe giren emekçilerin tek derdi sağlıklı ortamda üretim yapmak ve evine ekmek götürmek, sendika olarak bütün ilgili kesimi duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Değerli Delegeler,
Şubemiz; kömür, altın ve bor madenlerinde örgütlü bir şubedir. Kamu ve özel sektör çalışanlarına eşit ve adil hizmet veriyoruz. Her işyerinin farklı sorunları olabiliyor. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Toplu sözleşmelere, örgütlenme çalışmalarına devam ediyoruz. Ekonomik krizin getirdiği zorlukları bilerek toplu sözleşme yapmaya çalışıyoruz. Bugün ülkemizde yapılan iyi bir toplu sözleşmesinin, bir ay sonraki enflasyona direnmesi için gayret gösteriyoruz.
Biz emekçilerin sorunları çok ama birlikte hareket ettiğimiz sürece başaramayacağımız iş yok. Birlikte her sorunumuza çözüm bulabiliriz. Bireysel uğraşılan hiçbir işte başarı olmaz. Örgütlü ve binlerce emekçiyiz, tek şansımız beraber omuz omuza olmak. Buradan başta Genel Başkanımız Nurettin Akçul'a ve genel merkez yönetimine, şubemize vermiş oldukları destekten dolayı, sizler adına teşekkür ederim. Bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Kongremizin Maden-İş camiasına, ülkemiz işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyor, hepimize kazasız belasız çalışmalar diliyoruz'.