İG-BCE ve IndustriALL Küresel Sendikasından Soma'ya Ziyaret
HABER / DUYURU

İG-BCE ve IndustriALL Küresel Sendikasından Soma'ya Ziyaret

Türkiye Maden İş Sendikası -

Alman Maden Kimya Enerji İşleri Sendikası (İG-BCE) Genel Başkanı Michael Vassilliadis, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte maden faciasının yaşandığı Manisa'nın Soma İlçesi'ni ziyaret etti.

Almanya’dan gelen heyete, sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul ve yönetim kurulu üyeleri, sendikamız Ege Bölgesi Şube, Ege 1 No’lu Şube, Soma Şube ve Soma 2 No’lu Şube yönetim kurulu üyeleri, Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene eşlik etti.

Alman Maden Kimya Enerji İşleri Sendikası Genel Başkanı Michael Vassilliadis, yönetim kurulu üyeleri Michael Mersmann, Susanne Nieden, Peter Schrimpf, Norbert Maus ,Dieter Mantwill, IndustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile birlikte ilk olarak Soma Belediye Mezarlığı'ndaki madenci şehitliğini ziyaret etti ve mezarlara karanfil bıraktı. Şehitlik ziyaretinin ardından yapımı tamamlanan modern Halk Eğitim binasında incelemelerde bulunularak, konferans salonunda bir program düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul, İG-BCE Sendikasının Almanya’da bulunan kardeş sendikaları olduğunu belirterek, "Avrupa’da bu sendikamızın 6 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. Zor zamanımızda hep yanımızda oldular. İG-BCE Başkanımız maden faciasını yaşadığımızda ilk arayanlardan birisidir. Her zaman bizim yanımızda oldular. 13 Mayıs’ta dünyayı ayağa kaldıran bir facia yaşandı. 301 canımızı kaybettik. Üzerimizden adeta silindir geçti. Soma, Kınık, Kırkağaç’ın üzerinden geçti. O süreçte dostlarımızı gördük. Fırsatçıları da gördük. Arkadaşlarımızın sağduyusu ile bu süreci atlattık. Görülmeyen kahramanlar da vardı. Hakkı Bey, Belediye Başkanımız, Kaymakamımız facianın zararlarının en aza indirilmesi için ellerinden geleni yaptılar. Bugünlere böyle gelindi. 13 Mayıs sonrası IG-BCE sendikamız kampanya düzenledi. Toplanan para ile kardeşlerimiz buraya gönlünü bıraktı. Şehit ailelerinin yakınlarına katkı sunmak ve madenci kardeşlerimize eğitim amaçlı bir yatırım yapıldı" dedi.

Alman Maden Kimya Enerji İşleri Sendikası Genel Başkanı Michael Vassilliadis yaptığı açıklamada "Soma'daki maden faciasını Almanya'da duyduğumuzda büyük üzüntü yaşadık. Yönetim kurulu arkadaşlarımla beraber bizler de madenci olduğumuz için Soma'daki olaylara nasıl yardım edebiliriz diye karar aldık. Aldığımız bu kararla bazı arkadaşlarımızı Soma'ya gönderdik. Burada yaşanan olayları ve kazanın nasıl meydana geldiğini arkadaşlarımız öğrendiler. O anda nasıl yardım yapabiliriz, çalışmalar başlattık. O zamanki çalışmalarımızda maddi ve manevi destek verdik. Arkadaşlarım Soma Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile ayrıca da Türkiye Maden İşleri Sendikası ile görüştüler ve alınan bir kararla Soma'nın da ihtiyacı olan bu madenci ailelerin de bu yerden faydalanabilecekleri bir halk eğitim merkezi binası için gerekli parayı, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ne gönderdik. Bugün de bu binamızın bitmiş halini görmek için Soma'ya geldik. Bu binanın Soma'ya ve madenci ailelerine katkı sağlasın" dedi.

IndustriALL Küresel Sendikasının Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da "143 ülkede 50 milyondan fazla üyeyi temsil eden sendikamız adına selamlıyorum. 13 Mayıs bir milat oldu. Soma, 13 Mayıs’tan sonra dünyanın vicdanı oldu. Herkesin yüreği Soma ile birlikte attı. Şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ederek onlarla ağladık. Zorluk hala geçmiş değil. Hepimizi çok önemli görevler bekliyor. Onların aileleri ve yakınlarının geleceklerini belli bir ölçüde rahatlatmak için çalışmamız gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti burada çok büyük bir dayanışma örneği gösterdi. Önümüzde önemli bir iş cinayeti vardı. Sorumluların yargı önüne çıkarılmasını talep ettik. Hala somut bir adım atılamaması içimizi buruk tutuyor. Yargı sürecinin bir an önce hızlandırılması ve bizlerin ıstırabının en aza indirilmesi için sorumluların cezalandırılmasını görmek istiyoruz. İnsan hayatından değerli hiçbir şey yok. Sayısı bir bile olsa bizim için çok önemli. Türkiye’de madenciliğin ekonomisinde çok ciddi problem var. Kar hırsı insan hayatının ve sağlığının önüne geçiyor. Bu kabul edilemez. Her madenci evinden çıktıktan sonra aynı güvenlikle geriye dönebilmeli. Taşeronluk ve rödevans sistemleri Türkiye’de madencilik sektörünün hala sıkıntısı olmaya devam ediyor. Madencilik alanında bilimsel olarak bakıldığında her iş kazası önlenebilir. Türkiye bunu yapabilir. Dünyada 10 bin madenci kardeşimizi her yıl kaybediyoruz. Madencilerin hayatı, güvencesi, sağlığı bir numaralı öncelik taşıyor. Bu eser son derece önemli. Dışarıdan görünce son derece gurur duydum. Madende çalışmaya başlayacaklara madende nasıl hakları olduğunu anlatabilecek alt yapıyı verebilmemiz lazım. Biz burada her türlü deneyimi ve bilgimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Binanın yapımına emek veren herkese teşekkür ediyorum. Gelecek kuşakların sorumluluğu üzerimizde bu nedenle birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Soma faciasında yakınlarını yitiren bir aileye çeşitli hediyeler verildi.