Gölge İSG Uzmanı Eğitimleri Soma'da Başladı
HABER / DUYURU

Gölge İSG Uzmanı Eğitimleri Soma'da Başladı

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız tarafından T.C . Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eş güdümünde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi programı kapsamında AB ile birlikte T.C. eş mali desteği ile, 'Dayanışma ile İş Güvenliği: İSG için İşveren, İşçi ve Aileler El Ele' projesi yürütülmektedir.

Şubat 2021 itibari ile uygulanmaya başlayan ve Mayıs 2022 sonu itibariyle tamamlanacak olan proje, mevcut durum araştırması, Gölge İSG Uzmanı eğitimleri, işçiler ve ailelerine yönelik fotoğraf, öykü-şiir ve resim yarışmaları ile İSG günleri olmak üzere dört ana aşamadan oluşmaktadır. Bu kapsamda sendikamız temsilciliklerinin bulunduğu 16 ilçeden, 'Gölge İSG Uzmanı' olarak yetiştirilmek üzere 175 işçi temsilcisi belirlenmiştir. Belirlenen temsilcilerin ülke çapında beş uygulama merkezinde katılacakları üç günlük Gölge İSG Uzmanı eğitimlerinin ilki Soma Maden İş Halk Eğitim Merkezinde 23.08.2021 tarihinde başlamıştır. Takip eden etkinlikler Eylül 2021 boyunca Tunçbilek(Kütahya), Kırka(Eskişehir), Nallıhan(Ankara) ve Elbistan'da( Kahramanmaraş) düzenlenecektir. Sendikamız Genel Başkan Danışmanı Maden Mühendisi Ertuğrul Bayrak, etkinliğin açılış konuşmasında, madencilik sektörü gibi tehlikeli ve yüksek riskli sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğinin; kamu kurumları, işveren ve çalışan için ortak sorumluluk olmanın ötesinde, aileler ve maden tesislerinin bulunduğu yerleşimlerde ve genel kamu açısından yüksek bilinç gerektirdiği vurgusunu yapmıştır. Bayrak, bu düşünceyle hazırlanan ve uygulanmaya başlayan proje süresince ve sonrasında bu kapsamda bireysel, kurumsal ve toplumsal gelişme için Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak tüm kaynak ve olanakları değerlendirme çabasında ve kararlılığında olduklarını dile getirmiştir.

Gölge İSG Uzmanı Eğitim Seminerleri Konu Başlıkları:
-İş Güvenliğini etkileyen –Psikososyal faktörler ve stres Yönetimi
-İletişim Becerileri
-Kendimizi Anlamak
-İş Güvenliği Eğitimi
-6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
-Yönetim Becerileri ve Roller
-Riskler
-İzleme, Değerlendirme, Raporlama

Proje Özet Bilgi
Projenin genel amacı, her yönden sorumluluğun teşviki ile maden sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının önemi hakkında farkındalık yaratmak, aileler, yöre halkı, işçi ve işverenler dahil tüm taraflara güvenli bir ortamı geliştirmek ve güvenlik kültürünü yaşamın her alanına işlenmesini sağlamaktır. Güvenlik kültürü çok boyutlu olmakla beraber, projede iki boyut ön plandadır.
1- İşçi ve işverenlerin çalışma alanının her bölümünde güvenlik konusunda inanç, davranış ve değerleri
2- Çalışma alanında güvenliğin geliştirilmesi yönünden pratikler, kontroller ve politikalar.Özel anlamda projenin amacı; her seviyede sendikalaşma, örgütlenmeye dair haklar ve İSG ilişkilerinin gelişmesini desteklemek, işçi ve işverenlerin sendikalaşmasına katkı sağlamak, bireysel ve kurumsal İSG denetim ve yönlendirme kapasitesini güçlendirmek, hedef bölgelerde güvenlik kültürünü oluşturmaktır