Genel Başkanımız  Nurettin Akçul Soma'da Basın Açıklaması Yaptı
HABER / DUYURU

Genel Başkanımız Nurettin Akçul Soma'da Basın Açıklaması Yaptı

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul Soma'da basın açıklaması yaptı. Cengiz Topel Meydanında gerçekleşen basın toplantısında Genel Merkez Yönetim Kurulu ile Soma'daki tüm şube yöneticilerimiz de yer aldı.
Genel Başkanımız Nurettin Akçul yaptığı açıklamaya maden şehitlerini anarak başladı. Bütün maden şehitlerine rahmet dileyen Akçul şöyle konuştu:

'Bu havzada 13 bine yakın madenci geçimini sağlamaktadır. Bölgenin ekonomik çarkı çoğunlukla bunun üzerinde işliyor.
Biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak bölgeye daha çok yatırım, daha çok istihdam dedik. Çalışanlar için, üyemiz olsun olmasın kazançlarının daha da artması için elimizden gelen çabayı gösterdik.
Soma faciasının yol açtığı maddi manevi yıkımların telafisi için ne gerekiyorsa yapmaya çalıştık ve çalışıyoruz. En son örneği kapandı kapanacak denen Soma Kömürleri'nin bugün geldiği nokta 2500 çalışanın geriye dönük tüm alacakları ödendi. Çok başarılı bir toplu iş sözleşmesine imza atarak hak ettikleri ücrete kavuştular. TKİ'ye bağlı ortaklık şirketi olan Anadolu Madencilik üzerinden çalışmaya devam ediyorlar.
Burada olup biten bazı gelişmeler de bizi üzmektedir.Ege Linyitleri havzanın madencilik hafızası ve onurudur. Bu işyerinde istihdamın arttırılması ve çalışma alanının gelişmesi gerekirken maalesef tersine uygulamalar oluyor. Soma halkı Ege Linyitleri İşletmesini böyle görmek istemiyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak yetkililere buradan tekrar hatırlatıyoruz. Gelin Ege Linyitleri İşletmesini hep birlikte eski günlerine kavuşturalım.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak 70 yıllık geçmişimizle gurur duyuyoruz. Biz; seviyesi olmayan, karşılığı olmayan, meşruiyeti olmayan, gerçekliği olmayan söylemlerle sizlerin karşısına çıkamayız. Bundan da hicap duyarız.
Maden işçisine zerre kadar hayrı olmayan, hayır tarafında bezi olmayan KÖKÜ DIŞARIDA isimleri sahte seyyar provokatörler ikide bir bu meydanda boy gösteriyorlar. Tek amaçları Soma hassasiyetleri üzerinden ülkeyi kargaşaya götürmek. Ekmeye çalıştıkları nifak tohumları tutmadı tutmayacak. Buna ne Soma ne de yöre halkı izin vermedi vermeyecek.
Soma – Akhisar – Kınık – Savaştepe – halkı huzur istiyor. İşsizlerine iş istiyor.
İşte Türkiye Maden İşçileri Sendikası da bu uğurda tüm imkanlarını seferber ediyor. Bunu yaparken de sükunetini korumaya devam ediyor.

Bu meydanda toplanıp babalarınızın dedelerinizin sırtında harç taşıyarak, kıt kaynaklarıyla bağışladıkları paralarla meydana getirdikleri şu devasa sendika binasının önünde bize renk vermeye çalışanlara söyleyecek çok sözümüz var.
Rengimiz açık ve nettir. Bu konuda beyanlarda bulunmak kimsenin haddine değildir.
Ay yıldızlı Türk Bayrağının rengi ne ise bizim rengimiz de odur.

Rengimiz vatandır, Millettir. Alın teridir. Bunun dışındaki yakıştırmalar kin ve öfkesine yenik düşenlerin ihanet kusmuklarıdır.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da işçilerin çıkarları neredeyse biz oradayız. Eylemse eylem, hem de sonuna kadar. Yatağan'da yazılan 447 günlük direnişi de kimse unutmasın.

Ama kimse de bizden ülkeyi, maden İşçisini zora sokacak çıkışlar beklemesin. Emekçinin sırtından siyaset yapmayı hiç beklemesin.
Şu da unutulmasın ki; haklı taleplerimizi kulak arkası edenler, görmezden gelenlere söylenecek çok sözümüz olacaktır.
Sözlerimin sonunda diyorum ki;
Uyar Madencilik vardı hepimizin bildiği, kuralsız güvencesiz çalıştırmalarıyla herkesin bildiği bir işyeriydi. Adeta ölüm ocağına dönmüştü. Sonunda MİGEM tarafından kapatıldı. Çalışanlar da böylece işlerini kaybettiler. 6 yıldır kıdem tazminatlarının ödenmesine ilişkin çabamız devam ediyor. Bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Bu mağduriyet her türlü istismara açık hale geldi. Geldiğimiz noktada görünen odur ki bu işin tek çözümü T.B.M.M'nin yapacağı yasal bir düzenlemedir. Kimse topu taca atmasın. Enerji Bakanlığı bürokratları bu konuda çaresiz durumdalar. Mutlaka yasal düzenleme gerekiyor. Siyasi Parti guruplarına, Manisa Milletvekillerinin tamamına çözüm önerilerimizi yazılı olarak bildirdik. Bu işin peşini bırakmadık. Sonuna kadar da takipçisi olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum Allah'a emanet olun.'