FIRSATÇILARA DİKKAT
HABER / DUYURU

FIRSATÇILARA DİKKAT

Türkiye Maden İş Sendikası -

Çalışanları mağdur edecek her türlü kriz tedbirlerine karşı kamuoyunu uyaran Türk-İş, Türkiye'nin daha önceki yaşadığı krizlerden iyi ders çıkarması gerektiğini hatırlattı. TÜRK-İş'te küresel ekonomik krize ilişkin hazırlanan raporda, kriz fırsatçılığına izin verilmemesi, kriz bahane edilerek yapılmak istenen işsizleştirme, işsizlik tehdidiyle ücret düşürme ya da çalışanları mağdur edecek benzeri uygulamaların önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

Konfederasyon bünyesinde, ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili Dünyadaki Kriz ve Ekonomide Dalgalanmalar Üzerine başlıklı bir rapor hazırlandı. Raporda, kürsel mali krizin ortaya çıktığı sürece ve dünyada yaşanan gelişmelere değinildi. Türkiye ekonomisinin büyük ölçüde neo-liberal politikaların etkisine açık olduğu görüşüne yer verilen raporda, bu yapının birçok boyutuyla krize açık sağlıksız ilişkileri bünyesinde barındırdığı savunuldu. Türkiye'nin son 2001 krizinden büyük bedel ödeyerek çıktığına değinilen raporda, Bankacılık sektöründeki yüzde 51 oranının üzerindeki 'yabancılaşma' veya 'yabancı kontrolüne' girmiş olma durumu, dünya piyasalarında başlayan finans krizinin bir anlamda ithal edilmesine elverişli bir durumla Türkiye'yi karşı karşıya getirmiştir. Bu bakımdan bazı çevrelerin bankacılık ve finans yapımızın artık sağlam temellere dayadığı tezi önemli ölçüde şüpheyle karşılanacak bir iddia haline gelmiştir denildi.

Çalışanların Acı Deneyimleri Var
Raporda, 1994 ve 2001 yıllarında iki kriz yaşanan Türkiye'de çalışanların bu krizlere ilişkin acı deneyimleri olduğu belirtildi. Her iki krizden de çalışanların zararlı çıktığı görüşüne yer verilen raporda, bu krizlerle esnek çalışma türleri, denkleştirme, fazla çalışma-fazla sürelerle çalışma, işçiyi koruyamayan iş güvencesi gibi düzenlemelerin çalışma mevzuatına girdiğine dikkat çekilerek, istihdamı artırmak adına yapılan tüm düzenlemelerin, işverenler lehine gerçekleştirildiği öne sürüldü. Raporda, yaşanılan iki krizde, işçilerin hak edişlerinin geciktirilerek ödendiği, ücretli-ücretsiz izin uygulaması yapıldığı, yeni işçi istihdamının durdurulduğu, ücretlere zam yapılmadığı, işçilerin sosyal güvenlik primlerinin yatırılmadığı, ücretlerin düşürüldüğü, işçiler işlerinden çıkarıldığı, işten çıkartılan işçilerin haklarının ödenmediği, kayıt dışı ekonominin büyüdüğü kaydedildi. Raporda, krizlerden düşürülmüş ücretler ile daha uzun ve daha verimli çalışan işçiler sayesinde çıkıldığı ifade edildi.