Ege 1 No'lu Şubemizin 3.  Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Ege 1 No'lu Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -


Sendikamız Ege 1 No'lu Şubesi 3. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti ve mevcut Başkan Mehmet Ali Çakır Şube Başkanlığı görevine 4 yıllığına tekrar seçildi .
Şube Yönetim Kurulu ise Şube Başkanvekili Kıyas Çalı, Şube Sekreteri Rıza Sal, Şube Mali Sekreteri Murat Kalın, Şube Teşkilat Sekreteri Bülent Yardımcı olarak delegelerin güven oyunu aldı ve yeniden seçildi.

Kongreye Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Yeni Anadolu Madencilik İşletme Müdürü Hüseyin Bardaklı, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, CHP İlçe Başkanı Levent Elbinsoy, MHP İlçe Başkanı Adem Yıldırım, İyi Parti İlçe Başkanı Vehpi Çiçek, Türk İş İl Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Soma'daki Sendika Şube Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, dernek başkanları, basın mensupları ve delegeler katıldı.

Divan Başkanlığını ve Kongrenin açılış konuşmasını yapan sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul 'Öncelikle 301 cana buradan rahmet okuyalım, ruhları şad olsun. Aranızdan ayrılıp gittiler. Onlarla sırt sırtaydanız omuz omuzaydınız, şimdi o 301 arkadaşımız toprağın altında cennet mekanlarında şehadetlerine ermiş durumdalar. Allah öyle acılar öyle kazalar bir daha inşallah bu memlekete yaşatmaz. Dünyayı üzen bir hadiseydi, hepimizi üzen bir hadiseydi. O arkadaşlarla birebir tanışıklığınız var, benim de bir kısmını tanıma fırsatım olmuştu, mekanları tekrar tekrar cennet olsun.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası büyük bir aile. Biz kavgaları ayrışımları hiç bugüne kadar tasvif etmedik. Bütünleştirici, birleştirici ve dayanışmacı ruhu hep ön planda tuttuk. Ama o 301 canın şehadetinden sonra Soma meydanları hiç durulmadı. O günden bugüne sizlere beş kuruş faydası olmayan dışarda ahkam kesen bir sivil toplum kuruluşunun yönetiminden bahseden o insanları buradan kınamak istiyoruz. Kendime onların diliyle cevap vermeyi yakıştırmıyorum. Biz söz var, edep edepsizlerin edepsizliğine tahammül etmektir. Ancak bizim de bir tahammülümüz, sabrımız var. Sabrımızda taşmak üzere. Ben buradan o gürültücülere sesleniyorum, alamadığımız ne kaldı. Arkadaşlarımızın hepsi işinin başında. Bundan sonraki hayatlarında da başarılar diliyoruz.
Seçimi kazanan kaybedenler diye ayırmak istemiyorum. Seçilen seçilemeyenler hepsi bizim arkadaşlarımız. Bu seçimlerin kaybedeni olmaz. Çok demokratik bir yarıştan çıktınız. Sendikacılık barıştırmayı, bütünleştirmeyi gerektirir' dedi.

Soma Belediye Başkanı Ali Tulup da kömürün Soma'nın kalbi olduğuna vurgu yaparak 13 Mayıs Maden faciasında hayatlarını kaybeden 301 işçiyi andı. Tulup, 'Soma'da çarşıda gezdiğinizde 10 kişiden 9'unun maden ya da madene dayalı kurumlarda çalıştığını görürsünüz. O nedenle maden Somamızın kalbi. Seçimler olur, geçer. Ancak birlik ve beraberlik önemlidir. Seçimler hayırlı olsun' dedi.
Konuşmasına 13 Mayıs 2014 maden kazasında kaybettiğimiz 301 şehit madenciyi anarak başlayan Ege 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Ali Çakır konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

'Delege arkadaşlar bir önceki genel kurulumuzu 4 yıl önce 5 mayıs 2018 tarihinde yaptık. O zamanki genel kurulumuzda sizlere buradan yönetimin adına söz vermiştik. En büyük sorunumuz olan işimizin devamı eksik maaş ve kömürlerimiz, tazminatlarımız toplu sözleşme ve yeni sahaların açılması.
Arkadaşlar bugün 16 mart 2022 yine buradayız. 20 Şubat 2019'da Soma kömür işletmelerinde çalışan 2.400 arkadaşın hiçbir hak kaybına uğramadan TKİ ortaklığı Yeni Anadolu Madenciliğe sendikamız tarafından devri sağlandı.
Arkadaşlar bugün işimizle ilgili bir sıkıntımız var mı yok. Geriye dönük alacaklarımız maaş kömür var mı yok. Tazminat alacağımız var mı yok. Güzel bir toplu sözleşmemiz var. Yeni sahalarda çalışmaya başladık mı. Başladık inşallah Allah kaza bela vermeden bu yıl içinde üretime geçeceğiz.

Arkadaşlar bu 4 yıllık süreçte sendikasına güvenen maden emekçilerimize yönetici gibi çalışan, siz delege ve temsilci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu süreçte şubemize en büyük desteği veren genel başkanımız sayın Nurettin Akçul ve yönetimine, Ak Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan'a, Manisa'mızın değerli tüm vekillerine, Belediye Başkanımız Ali Tulup'a, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticilerine sivil toplum kuruluşları başkanları ve yöneticilerine buradan teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar Yeni Anadolu'da iki, Kolin'de bir olmak üzere 3 adet toplu sözleşme yaptık. Kolin'de sözleşme 30 Eylül'de bitecek. Biliyorsunuz son enflasyon zammımız olan Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat ve Mart aylarının enflasyonu 1 Nisan 30 Eylül arası 6 aylık olarak alacaktık. Yaptığımız ara protokolle 1 Ocaktan itibaren 30 Eylüle kadar yüzde 48 olarak imzaladık. Kolin'deki arkadaşlara hayırlı olsun inşallah. İşçimize de, delegemize de, temsilcimizle, yine güzel bir toplu sözleşmeye imza atacağız. Arkadaşlar 15 Ocakta Yeni Anadolu'da 18 Ocakta Kolin'de delege seçimimizi yaptık. Öncelikle Yeni Anadolu İşletme Müdürümüze ve Kolin İşletme Müdürümüze yönetimim adına muhalefetin adına ve seçime katılan arkadaşlarımıza sağladıkları kolaylık için teşekkür ediyorum. Gerçekten sendikamız adına işletmemiz adına tamamen tarafsız şeffaf ve demokratik bir seçim oldu. Yönetimiyle, muhalefetiyle ve katılımıyla.
Arkadaşlar sizlere burada seçimden 5 gün önce 10 Ocak'ta toplantı yaptık. Toplantıda sizlerden seçim günü sandığa gelirken 5 veya 6 arkadaşınızı getirin demiştik. Nitekim öyle oldu. Yeni Anadolu'daki seçimi 604 oyla kazandık. Hepinize teşekkür ediyorum. Kolin'deki seçimi 20 oy farkla kaybettik. Seçimi kazanan burada aramızda olan delege arkadaşları tekrar tebrik ediyorum.

Arkadaşlar seçim süresince bazı muhalefetten arkadaşlar biliyorsunuz sosyal medya üzerinden sahte hesaplar açıp yalan dolan iftiralar atıp basit oyunlarla seçimi kazanacaklarını sandılar. Sonuç ortada 15 Ocak.

Arkadaşlar Soma deyince 301, Soma deyince madenci, Soma deyince kömür, kömür deyince üretim devamlı ürettik her yıl milyonlarca ton kömür ürettik.
Yaz demedik, kış demedik, yağmur demedik, çamur demeden ürettik. İki yıl boyunca pandemide dahi üretime ara vermedik. Ürettik santrallerde enerjiye döndü, ülkemiz ekonomisine katkı sağladık. Ürettik sanayide kullanıldı, ürettik evlerimizde kullandık ısındık.
Sonuç üreten bizdik ama hakkımız olan kömürlerimizi almaya gittiğimizde kontenjanla karşılaştık. Bugün üç kamyon, yarın beş kamyon. Arkadaşlar Allah hepinizden razı olsun madenci kardeşlerim sizler ne dediniz başkanım bizim maaşımız var kışı bir şekilde geçiririz kömür ihtiyacı olan ailelere ulaşsın çizmelerimi çıkarayım, sedye kirlenmesin diyen, Murat Yalçın arkadaşımız yüzü kara, eli kara, çizmesi kara, yüreği temiz madenci kardeşlerim. Kömür ihtiyaç sahiplerine ulaşsın bize de kontenjan uygulanmasın.
Arkadaşlar yarın 17 Mart Perşembe, Berat Kandiliniz şimdiden mübarek olsun. Hayırlara vesile olsun. İnşallah sözlerime son verirken 301 şehidimize ve tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Allah geride kalan ailelerine sabırlar versin.

Şubemizin 3.üncü olağan genel kurulu tüm maden emekçilerimize, sendikamıza, şubemize ve Soma'mıza hayırlı olsun'.