ÇELTEK'TE MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI
HABER / DUYURU

ÇELTEK'TE MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI

Türkiye Maden İş Sendikası -

Amasya'nın Merzifon ilçesi Kayadüzü Beldesi'nde 1955 yılında açılan ve sendikamız Çeltek Şubesi'nin örgütlü olduğu Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde 7 Şubat 1990'da meydana gelen grizu patlaması sonucu 68 işçi ölmüştü. Bu işçilerden 3'ü yanarak, 65'i ise patlamanın etkisiyle oluşan göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. Daha önce de 1965'teki grizu patlamasında 69, 1982'de de 58 kişi can vermişti.

195'i bulan maden şehitlerinin anısına, aynı maden ocağından emekli Kayadüzü Muhtarı Yılmaz Katırcı ve sendikamızın girişimi ile geçen yıl, Kayadüzü'ne Madenci Anıtı ve Müzesi yapıldı. Madenci müzesine Yeni Çeltek Kömür Ocağı'nda yaşamını yitiren 195 maden işçisinin çeşitli eşyaları ile birlikte fotoğrafları asıldı. Ayrıca yaşamını yitiren maden işçileri adına bölgeye 1200 çam fidanı dikildi.

Bu yıl, 7 Şubat 1990'da grizu patlamasında yaşamını yitiren 68 işçi için Maden Şehitleri Anıtı önünde anma etkinliği düzenlendi. Ayrıca kazanın olduğu 7 Şubat günü 16.00-24.00 vardiyasında çalışan üyelerimiz, Çeltek Şubemizin de katkılarıyla şehit madenciler için işletmede anma etkinliği düzenledi.

Sendikamız genel merkezinden Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız'ın da katıldığı anma töreninde Mahir Yiğit ve Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven birer konuşma yaptı.

Madenlerdeki ölümlü iş kazalarında Türkiye'nin Çin ve Kuzey Kore'nin önünde yer aldığına dikkati çeken Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit Hızla devam eden özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları sonucunda yeraltı ve yerüstü işletmeleri, işçiler için toplu mezarlara dönüşmektedir. Madencilik sektörü, yoğun birikim ve deneyime sahip kurum ve kuruluşlar yerine deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Denetimsiz, kuralsız, kaza riskine açık, iş güvenliği ve işçi sağlığını öncelikleri arasına almayan, sendikal örgütlülüğün olmadığı bu anlayışlar terk edilmediği sürece toplu mezar olmaya hazır nice maden ocağı bulunmaktadır dedi. Yiğit, Hayatını kaybetmiş madencilerimize Allah'tan rahmet diliyor, aile ve yakınlarına derin sabırlar diliyoruz diyerek konuşmasını bitirdi.

Maden ocaklarında halen toplu ölümlerin yaşandığına dikkat çeken Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven maden kazalarının ortak yanının Örgütsüzlük, taşeronluk ve denetimsizliktir olduğunu belirterek Halen beş madencinin cesedinin yer altında olduğunu vurgulayan Güven Miktarı ne kadar olursa olsun çıkarılan kömür hiçbir işçimizden kıymetli değildir. Bu acıların bir daha yaşanmaması için sendikal örgütlülüğün önündeki engellerin kaldırılması, taşeronlaşmadan vazgeçilmeli ve etkin ve yerinde denetim mekanizması işletilmelidir. Türk işçi hareketi bütün gücünü kullanarak 176 sayılı ILO sözleşmesini Türkiye'nin kabul etmesini sağlamalıdır ki bir daha bu acılar yaşanmasın dedi.