Bakan Yardımcısı Kalaycı, Özelleşmesine Karşı Çıktığımız Sahayı Yerinde İnceledi
HABER / DUYURU

Bakan Yardımcısı Kalaycı, Özelleşmesine Karşı Çıktığımız Sahayı Yerinde İnceledi

Türkiye Maden İş Sendikası -

Eynez Açık Alan Havzasının devredilmesine karşı başlatılan mücadelemiz devam ediyor. Sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul'un girişimleri ile Türk-İş ve Enerji Bakanlığı temas kurdu.
Genel Başkanımız Nurettin Akçul 25 Temmuz'da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile, 27 Temmuz'da da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşmüştü.

Genel Başkanımız Akçul, Bakan Dönmez'e bölgedeki durumu anlatmış, İşçilerin taleplerini iletmişti. Akçul, özelleştirmeden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek söz konusu maden ocağının heyelan riski olan bölgede olduğunu bu nedenle özel şirketin iş güvenliğini sağlamadan işçi çalıştırabileceğini ifade ederek "Yeni bir Soma yaşanmaması için bu ocak devletin elinde kalmalı" demişti..

Sendikamızın talepleri üzerine Bakan Dönmez konuyu yakından takip ettiğini belirterek bölgeye bir heyet yollayacağını dile getirmişti.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı bölgeye gelerek yerinde incelemelerde bulundu.

Kalaycı' ya sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdoğan ve daire başkanları ile Ege Linyitleri İşletmesi(ELİ) Müdürü İsmail Ceren de eşlik etti.
Sendikamız Soma Şube Başkanı Şevket Şahin de Bakan Yardımcısı Kalaycı'nın sahada yaptığı incelemeler sonrasında gelinen son noktayı kamuoyuyla paylaştı ve şunları söyledi:
'08.06.2022 Kurban Bayramı Arefesinde T.K.İ tarafından Eynez Açık Ocak Maden Sahasının bir kısmının ihalesiz olarak Odaş Madencilik'e devrinin geri çekilmesi için başlattığımız haklı mücadelemizde gelinen noktayı sizlerle paylaşmak isteriz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez ile görüşüp, sahamızın durumu ve önemi ile ilgili yapmış olduğumuz sunumun sonrasında 01.08.2022 tarihinde Bakan Yardımcısı Sayın Şeref Kalaycı Bey'e de devri yapılan sahanın neden E.L.İ yani bizler tarafından çalıştırılması gerektiği yerinde anlatılmıştır. Müteakiben Sendikamız Genel Merkez Yönetimi, Şube Yönetimi ve çalışan arkadaşlarımızın katılımı ile bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda Eynez Açık Ocak Maden Sahasının E.L.İ, T.K.İ, Soma ve Türkiye için ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlatılmıştır.
Gelinen süreç itibari ile son kararı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez Bey verecektir. Sayın Bakanın konuya hassasiyetle yaklaşmasını ve yıllardır üzerini açtığımız kömürün bizler tarafından çıkarılmaya devam edeceğini bildirmesini temenni etmekteyiz. Aksi bir karar çıkması durumunda geri adım atmayacağımızın ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz.'

Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da özelleşmeye karşı çıkarak: 'Bu özelleştirme ülkemizin lehine değildir, vazgeçin' dedi.
Atalay kömürün önemine vurgu yaptı ve '10 gün evvel Soma'da devletin arazisinin bir kısmını özelleştiriyorlar. Sayın Enerji Bakanı'na ifade ettim. Yardımcısını Soma'ya gönderdi. Sayın Çalışma Bakanımıza bir daha sesleniyorum. Vazgeçin. Bu özelleştirme bizim lehimize değildir. Bu ülkenin lehine değildir. Bu Ukrayna Savaşı'nda bunu bir kez daha gördük. Bu savaştan sonra kömürün ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Yani bir zahmet yarın bu işten vazgeçerler. Soma'daki işçilerin çalışma hayatında da yüreklerine su serperler. Vazgeçmezlerse arkadaşlarımız orada mücadeleye devam ederler' dedi..