Afşin – Elbistan Çöllolar Kömür Sahasının TKİ'ye Devri Gerçekleşti
HABER / DUYURU

Afşin – Elbistan Çöllolar Kömür Sahasının TKİ'ye Devri Gerçekleşti

Türkiye Maden İş Sendikası -

Kahramanmaraş ili Afşin ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çöllolar Linyit Sahasının Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) uhdesinden Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumuna devri konusunda imza töreni yapıldı.

TKİ Genel Müdürlüğü Soma Konferans Salonunda gerçekleştirilen imza törenine; sendikamız Genel Başkanı Nurettin Akçul, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal, Celalettin Güvenç ve Mehmet Cihat Sezal, TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tabii Kaynaklar Dairesi Başkanı Leman Çetiner, EÜAŞ ve TKİ Kurumu yöneticileri ve personeli katıldı.

Törenin açılışında konuşan TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan , sürdürülebilir madencilik ilkelerinden taviz vermeden hareket edileceğinin altını çizdi ve 'Devir almış olduğumuz bu sahada önceliğimiz, Afşin-Elbistan B Termik Santraline mümkün olan en kısa sürede kömür temin etmektir. 1957'den beri madencilik faaliyetlerini yürüten Kurumumuzun, Çöllolar sahası ile alakalı olarak; sürdürülebilir madencilik ilkelerinden taviz vermeden çevreyi, verimliliği ve bölgenin sosyal refahını gözeten, iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan ve gelişmiş son teknolojik ekipmanların gerekirse otomasyon sistemlerinin de kullanıldığı ülkemizdeki tüm madencilere örnek ve kılavuz olabilecek bir işletmecilik yapma hedefi bulunmaktadır. Bu kıymetli devrin, yerli kaynaklarımızın kullanılması ile ülkemiz cari açığının azaltılmasına olumlu katkı sağlayacak olmasının çok değerli olduğunu düşünüyor, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum' diye konuştu.
EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz de yaptığı konuşmada: 'Kömür konusunda Türkiye'de öncü ve uzman bir TKİ var. TKİ bu işi becerebilecek bir yetenektedir, her türlü bu işin üstesinden gelecek azmi de vardır, kararlılığı da vardır, liyakatı da vardır. Bu anlamda biz doğru adrese teslim etmenin huzuru, mutluluğu içerisindeyiz. Şunu samimiyetimle söylüyorum, bu iş rüyalarıma bile girdi. Ülkemiz çok zengin bir ülke, insanları çok değerli ama kaynakları kıt bir ülke. Bu kıt kaynakları kullanarak koca bir santral kurmuşuz Afşin Elbistan'da. Ama bu santrali işletemiyoruz, yatağında problem var. Ülkemizin özgürlüğünden kaçan bir 11 yıl, bu sebeple nasıl devreye alabileceğimiz ile ilgili rüyalarımda bile düşünüyordum. Bu sebeple inşallah kâbuslarımız artık tatlı rüyalara dönüşecek, gümbür gümbür elektrik üreteceğimiz ve ülkenin şebekesine ekleyeceğimiz günlerin hayali içerisindeyiz' dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise yaptığı konuşmada dünyada hala elektrik üretiminde en çok kullanılan kaynağın kömür olduğunu vurguladı. Afşin – Elbistan'da yıllardır atıl olan santralin sonunda devreye aldıkları için çok mutlu olduğunu belirten Güvenç, TKİ ve EÜAŞ'a bu konudaki çabalarından dolayı teşekkür etti.

Kahramanmaraş'ın Türkiye'deki toplam linyit rezervinde yüzde 40'lık paya sahip olduğunun altını çizen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal da, bu kaynağı en verimli şekilde kullanmak istediklerini, Türkiye'nin ve Kahramanmaraş'ın ekonomisine katkı sunmasını arzuladıklarını kaydetti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ise dünyada enerji krizi yaşanmaması adına Almanya, Fransa ve Amerika gibi ülkelerin önceki yıllarda kapatmış oldukları santralleri tekrar devreye aldıklarını ve yeni santraller kurmak için çabaları olduğunu vurguladı. Sezal, 'İşin özü dünyanın şu anda bulunduğu şartlarda Afşin Elbistan Termik Santralinin verimli çalışması ve Türkiye'nin daha iyi bir enerji üretimine sahip olabilmesi için bu devir teslimi önemli buluyoruz. Hem istihdam anlamında hem de bu santralin verimli çalışması noktasında büyük bir beklentiye sahibiz. Umarım her iki Kurumumuz için hayırlı olur' ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz'ün katılımı ile imza töreni yapıldı.