RANT TEMELLİ YAPILAŞMA, BEREKETİ FELAKETE DÖNÜŞTÜRDÜ

RANT TEMELLİ YAPILAŞMA, BEREKETİ FELAKETE DÖNÜŞTÜRDÜ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan, İstanbul da meydana gelen ve 30 u aşkın yurttaşımızın hayatını yitirmesine ve çok büyük maddi hasara, çevre tahribatına yol açan yağmur/sel felaketinin ulusça üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek 'Ne yazık ki, bereket getirmesi istenen, gereken yağmur, rant temelli çarpık yapılaşma nedeniyle felakete dönüşmüştür. Bu felaketin sorumluluğu sadece ve esas olarak dere yataklarını konut ve işyerleriyle kapatanlar değildir, rantın yönlendirdiği bir kentleşmeye izin verenler, dere yataklarını ıslah etmeyenler, meteorolojinin önceden uyarısına karşın bu bölgelerde yeterli önlemi almayan, bölgeyi boşaltmayan yönetimlerdir. Bu sorumluluğu taşıyanlar ivedilikle özeleştiri yapmalı, bir daha böylesine felaketlerin o bölgede ve İstanbul un diğer bölgelerinde yaşanmaması için acil/kısa, orta ve uzun vadeli planlarını, önlemlerini hemen açıklamalı, zaman geçirmeden hayata geçirmelidir dedi.

Aslan, sel felaketine uğrayan bölge ve bu bölge gibi risk altındaki bölgelerde konut ve işyeri kullananların, devletin göstereceği güvenli/imarlı bölgelere taşınması gerektiğini ve bu bölgelerdeki dere yataklarında zaman geçirilmeden ıslah çalışmalarının yapılması gerektiğini belirterek 'Felaket sonrası televizyonlara yansıyan yağma görüntüleri toplumsal bozulmanın, değerleri yitirmenin ve çözülmenin de, bizleri çok ama çok üzen bir göstergesidir. Yeni liberal politikalarla insanlar bireycileşmiş, değerlerini yitirmiş, yardımlaşma/dayanışma duygularını yitirmiştir. Ülkeyi yönetenlerin de, halkımızın da bunu görmesi gerekiyor dedi.

Aslan, devletin, felaketin tüm yaralarını hemen sarması gerektiğini, zarar görenlerin zararlarını telafi etmesi gerektiğini belirterek 'Yurttaşlarımız özelleştirmelerle, liberal politikalarla küçülen ve asıl olarak felaketten sorumlu olan devleti asli işleviyle yanında görmek istiyor ve bekliyor .