MEVZUAT OSTİM'DEKİ GİBİ KAZALARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR...

MEVZUAT OSTİM'DEKİ GİBİ KAZALARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR...

Sendikamız Genel Başkanı İsmail Aslan ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının işyerlerinin yüzde 98'ine yakınını iş sağlığı ve güvenliğinin temel gereklerinin kapsamı dışında tuttuğunu belirterek İşyerlerinin yüzde 98'i ne yazık ki işverenlerin insafına emanet edilmiş durumda. Mevzuat ve ülkemizdeki denetim ağının yetersizliği Ostim'de 20 kişinin hayatını yitirdiği katliam gibi kazalara davetiye çıkartıyor dedi.

Genel Başkan İsmail Aslan şöyle devam etti: Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı birçok iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüğünü 50 işçiden az çalıştıran işyerlerine getirmemektedir. Örneğin, bu işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu yoktur. Yine bu işletmelerde iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu yoktur. Bu işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yerinde ve sürekli denetim işlevi gören ve Bakanlık müfettişlerinin rutin veya şikayete dayalı denetiminde raporları önemli bir veri oluşturan İşyeri İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları yoktur. Ankara/Ostim'de 20 kişinin yaşamını yitirdiği işletmede olduğu gibi, işletme belgesi şartı yoktur. Kısaca bu işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği işverenin çoğu zaman küçük bir çıkarına tercih ettiği insafına terk edilmektedir.

Ülkemiz işyerlerinin yüzde 98'i 50'nin altında işçi çalıştıran işyerlerinden oluşmaktadır. 50 kişinin altında işçi çalıştıran işyerlerinin toplam istihdamdaki yeri yüzde 58'dir. Dolayısıyla işyerlerinin yüzde 98'i, toplam işçinin yüzde 58'i büyük risk altında çalışmaktadır dedi.

Genel Başkan İsmail Aslan ülkemizde devletin iş sağlığı ve güvenliği denetiminin de çok ama çok yetersiz olduğunu belirterek İşyerlerinin yılda ancak yüzde 3-4'ü iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlenebilmektedir. Yani işyerlerinin yüzde 96'sı yine denetim dışında kalmaktadır. Çünkü denetim yapan müfettiş sayısı çok yetersizdir. Zaten Devlet Bakanı Faruk Çelik de Şikayet olsaydı bu işyeri denetlenmiş olurdu diyerek bu işyerlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından kendi kaderine terk edilmişliğini ortaya koydu.

Genel Başkan İsmail Aslan 6 Şubat günü sabaha karşı Afşin-Elbistan Linyitleri sahasında meydana gelen göçükte bir maden işçisinin hayatını yitirdiğini, 10 işçinin de yaralandığını belirterek Burası bir açık işletmedir. Açık işletmelerde çok nadir de olsa böyle kazalar olabilmektedir. Üzüntümüz büyük. Merhuma Allah'tan rahmet diliyorum. İhmal varsa sorumlusu bulunacaktır dedi.